УДК 338.3 |
DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V21(2020)-12 |
Гуцаленко Л. В., доктор економічних наук, професор кафедри обліку та оподаткування, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна
ORCID ID: 0000-0001-5181-8652
e-mail: lyboffv@gmail.com
Палагута Н. С., магістр економічного факультету, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна
ORCID ID: 0000-0002-7633-1936
e-mail: nataliapalahuta@gmail.com
Облікові функції у формуванні якості органічної продукції
Анотація. У статті розглянуто розвиток виробництва органічної продукції в Україні. Наведена характеристика виробників та перелік органічної продукції, що має попит у населення України. Окреслено фактори, що формують харчові звички в людини, з-поміж яких: економічні (вартість, дохід та доступність), фізичні (доступність, освіта та навички), соціальні (культура, сім’я та режим харчування), психологічні (настрій, стрес та провина) та особисті (ставлення, переконання та знання про їжу). Наведено умови сертифікації окремих видів органічної продукції. Виокремлено правила, яких повинні дотримуватися юридичні або фізичні особи, що пройшли сертифікацію органічного виробництва та які прямо пропорційно впливають на організацію обліку виробництва органічної продукції.
Обґрунтовано, що забезпечення якості органічної продукції можливе за умови дієвості контрольної функції обліку та вибудованого ланцюга елементів контролю в системі менеджменту. Доведено вплив облікових функцій на підвищення результативних інформаційних складових виробництва органічної продукції, зокрема: менеджерського контролю забезпечує виконання контрольної функції; взаємозв’язок центрів відповідальності та дохід спрямовані на виконання прогностичної функції обліку та результативність діяльності господарюючого суб’єкта; міжнародний досвід забезпечуватиме дієвість комунікаційної функції.
Ключові слова: облік; функції; якість; органічна продукція; організація обліку; контроль; менеджмент.
Література:
- Marchuk U., Fabiianska Product quality as a condition for maximisation of profit: accounting and control aspects. Ekonomicnij Casopis – XXI (Economic Annals–XXI). 2017. 163(1-2(1)). Р.85-90.
- The world of organic agriculture. statistics and emerging trends 2020. URL: https://shop.fibl.org/chde/mwdownloads /download/link/id/1294/ (дата звернення 04.2020).
- Бойко Л. О. Виробництво органічної продукції – запорука продовольчої безпеки України. Збірник тез ІІ Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Публічне управління та адміністрування у процесах економічних реформ». с. 125-126.
- Вимоги до сертифікації органічного рослинництва. URL: http://www.organicstandard.com.ua/files/cropproduction/ua/ (дата звернення 02.04.2020).
- Вінюкова О. Б. Реалії та перспективи розвитку виробництва органічної продукції в Україні. Регіональна економіка та управління. 2018. №3 (21). С. 17-22.
- Захарова Д. С. Ефективність виробництва органічної продукції сільськогосподарських підприємств: дис. канд. екон. наук: 08.00.04 / Національний університет водного господарства та природокористування. Рівне. 2015. 220 с.
- Касич А. Понятійний апарат терміну «готова продукція» як об’єкта бухгалтерського обліку. Вісник Київського національного університету імені Т. Шевченка. №11 (188). С. 33-36.
- Кірейцев Г. Г., Нехай В. А. Обліково-аналітична система сільськогосподарського підприємства в умовах антикризового управління. Облік і фінанси АПК. № 3. С. 84-90.
- Костишин Н. С. Значення готової продукції та особливості організації її обліку на м’ясопереробних підприємствах. Економіка і суспільство. 2017. № 11. С. 515-522.
- Курман Т. Проблеми законодавчого забезпечення виробництва органічної продукції тваринництва. Підприємництво, господарство і право. №12. С. 153-157.
- Мельничук Я. П. Документальне оформлення витрат і виходу продукції рослинництва органічного походження. ВІСНИК ЖДТУ. 2016. № 2 (76). С. 27-32.
- Мороз Ю. Ю., Цаль-Цалко Ю. С. Облікове забезпечення господарської діяльності товаровиробників органічної продукції. URL:http://ir.znau.edu.ua/bitstream/1234567 89/8415/1/Organik_2017_289297.pdf (дата звернення 27.03.2020).
- Новак Н. П. Управління розвитком агроформувань з виробництва органічної продукції. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2016. №18. С. 64-66.
- Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України від 03.07.2019 № 2740-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19 (дата звернення 02.04.2020).
Стаття надійшла до редакції: 09.04.2020
Як цитувати статтю: |
Гуцаленко Л. В., Палагута Н. С. Облікові функції у формуванні якості органічної продукції. Modern Economics. 2020. № 21(2020). С. 77-83. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V21(2020)-12. |
Hutsalenko, L. & Palahuta, N. (2020). Accounting Functions in Shaping the Quality of Organic Products. Modern Economics, 21(2020), 77-83. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V21(2020)-12. |