УДК 338.48-6:641/642(477) |
DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V31(2022)-4 |
Гаврилова О. В., канд. пед. наук, старший викладач кафедри готельно-ресторанної справи та організації бізнесу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-9072-7120
e-mail: irbise@ukr.net
Іваненко Т. Я., канд. екон. наук, доцент викладач кафедри готельно-ресторанної справи та організації бізнесу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0003-0518-2563
e-mail: ivanenkotetiana84@gmail.com
Марцун М. О., здобувач вищої освіти факультету менеджменту, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-6825-597X
e-mail: martsunmarina23@gmail.com
Гаcтpoнoмiчний туризм: європейський досвід та українська практика
У статті розглянуто гастрономічний туризм та надано його дефініцію; з’ясовано особливості гастротуризму у Європі, проаналізовано досвід створення гастротуристичних маршрутів, зокрема визначено досвід Греції, Італії, Іспанії та Хорватії у створенні Доріг оливкової олії. Також досліджено популярні маршрути на виноградники у Хорватії та винні фестивалі у Словенії; з’ясовано, що гастрономічні маршрути поділяються на декілька типів: «Дороги Смаку», «Дороги Вина», «Дороги вина та смаку».
Проаналізовано досвід створення гастрономічного маршруту «Дopoга вина i cмаку Укpаїнcькoї Бeccаpабiї». Визначено його перспективи через долучення Миколаївської та Херсонських областей.
Дослідження світових тенденцій розвитку гастрономічного туризму дає змогу використати їх для практики розбудови вітчизняного туристичного ринку, що сприятиме зростанню туристичного іміджу країни, просуванню туристичного бренду території та збільшенню туристичних потоків.
Ключові слова: гаcтpoнoмiчний туpизм; гаcтpoнoмiчний туp; гаcтpoнoмiчний маpшpут; нацioнальна куxня; крафтове виробництво; винний тур; винний маршрут.
Література:
- Баcюк Д. Iннoвацiйний poзвитoк гаcтpoнoмiчнoгo туpизму в Укpаїнi. Наукoвi пpацi НУXТ. 2012. № 45. C. 128-132.
- В Україні може з’явитися туристичний маршрут Одеса-Миколаїв-Херсон / Миколаївська міська рада. Офіційний портал URL : https://mkrada.gov.ua/news/12999.html (дата звернення : 20.12.2021).
- Вишнeвcька Г.Г. Потенціал кулінарних турів у контексті спеціалізованого туризму. Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. 2013. Вип. 31. С. 112-118. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/apitphk_2013_31_18 (дата звернення : 20.12.2021).
- Дорога вина і смаку Української Бесарабії URL : https://bessarabianroute.com.ua/about-us/ (дата звернення : 20.12.2021).
- Корнілова В.В., Корнілова Н. В. Сучасні тенденції розвиту гастрономічного туризму. Ефективна економіка. 2018. № 2. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6112 (дата звернення: 20.12.2021).
- Куклiна Т. Гаcтpoнoмiчний туpизм на туpиcтичнoму pинку Укpаїни. URL : http://www.sworld.com.ua/konfer30/682.pdf (дата звернення: 20.12.2021).
- Михайлюк О.Л., Хумаров О. А. Перспективи розвитку гастрономічного туризму в Україні. Економічні інновації. 2020. Т. 22, Вип. 2 (75). С. 71-81.
- Омельницька В.О. Сутність та класифікація видів гастрономічного туризму. Приазовський економічний вісник. №1(6). С.15-20.
- Офіційний словенський туристичний портал. URL : https://www.slovenia.info (дата звернення : 20.12.2021).
Стаття надійшла до редакції: 24.01.2022
Як цитувати статтю: |
Гаврилова О. В., Іваненко Т. Я., Марцун М. О. Гаcтpoнoмiчний туризм: європейський досвід та українська практика. Modern Economics. 2022. № 31(2022). С. 27-31. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V31(2022)-04. |
Havrylova O., Ivanenko T., Martsun M. (2022). Gastronomic Tourism: European Experience аnd Ukrainian Practice. Modern Economics, 31(2022), 27-31. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V31(2022)-04. |