УДК 338.439.68 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-27 |
Шебаніна Олена, д-р. екон. наук, професор, декан факультету менеджменту Миколаївського національного аграрного університету, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-7663-5991
e-mail: shebanina@mnau.edu.ua
Бурковська Анна, доктор філософії з економіки, асистент кафедри менеджменту та маркетингу Миколаївського національного аграрного університету, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0003-0563-6967
e-mail: anna.burkovskaya12@gmail.com
Лункіна Тетяна, д-р. екон. наук, доцент, професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування Миколаївського національного аграрного університету, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-7252-3239
e-mail: lunkina_tanya@i.ua
Бурковська Алла, канд. екон. наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Миколаївського національного аграрного університету, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0003-4158-1721
e-mail: allaburkovska2010@gmail.com
Глобальні аспекти продовольчої безпеки у світі: економічні виміри
Продовольча безпека є основою національної безпеки будь-якої країни. Визначення продовольчої безпеки базується на чотирьох основних вимірах, які включають фізичну доступність їжі, економічну доступність їжі, якість і безпечність продуктів та екологічну стійкість виробництва харчових продуктів. Таким чином, якщо вимірювання фізичної доступності продовольства, його якості та екологічної безпеки в основному належать до сфери регулювання системи технологій і наук, пов’язаних з виробництвом сільськогосподарської продукції, то питання економічної доступності продовольства належить до сфери наукових досліджень економістів, які розробляють рекомендації щодо реформування державної політики щодо покращення цього показника. Переважна більшість досліджень з проблеми економічної доступності харчових продуктів стосується забезпечення раціональних норм споживання харчового та енергетичного складу харчових продуктів. Водночас потребують більш поглибленого вивчення наслідки недотримання цих нормативів споживання як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі, які призводять до погіршення здоров’я та продуктивних сил населення. .
Повноцінне забезпечення продовольчої безпеки можливе лише за умови забезпечення основних її складових: наявності, якості, безпеки харчових продуктів, а також їх економічної доступності. Забезпечити можливість громадян придбати необхідні поживні речовини можна шляхом проведення комплексної політики підвищення рівня реальних доходів населення та за допомогою розвитку агротехнологій. Зниження якості харчування призводить до системних проблем зі здоров’ям населення, що позначається на складі та якості трудових ресурсів країни, і, як наслідок, позначається на розвитку продуктивних сил.
Недостатній рівень продовольчої безпеки, в основі якого лежить економічна неможливість забезпечити повноцінне харчування населення, призводить до системних проблем зі здоров’ям та зниження виробничого потенціалу. Крім кризи, викликаної епідеміологічними наслідками, початок бойових дій в Україні призвів до поглиблення світової економічної та продовольчої кризи. Значне швидке зростання індексу споживчих цін на харчові продукти підтверджує факт зростання цін на них, що змушує багатьох споживачів переглянути свої споживчі звички. Ця зміна споживчих звичок часто призводить до погіршення дієти, що в країнах, що розвиваються, призводить до недоїдання, а в розвинених країнах може служити причиною ожиріння навіть у дітей. Щоб усунути негативні наслідки нездорового харчування, держави мають подбати про використання передових агротехнологій, які б допомогли забезпечити високі врожаї та знизити ціни на продовольство.
Ключові слова: продовольча безпека; економічна доступність продовольства; індекс споживчих цін; недоїдання; ожиріння; державна політика.
Література:
- Mrdalj,, & El Bilali, H. (2021). Food markets, trade, and food nutrition security. Food Security and Nutrition. 4(31). 87-106. DOI: 10.1016/B978-0-12-820521-1.00004-6 [in English].
- Cankurtaran-Komurcu,, & Bilgicli, N. (2023). Utilization of germinated ancient wheat (Emmer amd Eikorn) flours to improve functional and nutritional properties of bread. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 84. P. 387-402. DOI:10.1016/j.ifset.2023.103292 [in English].
- De Noia,, Ewert, F., Webber, F., Martre, P., Hertel, T., Ittersum, M., & Asseng, S. (2022). Needed global wheat stock and crop management in response to the war in Ukraine. Global Food Security. 35. 280-295. DOI: 10.1016/j.gfs.2022.100662 [in English].
- Halecki,, & Bedla, D. (2022). Global Wheat Production and Threats to Supply Chains in a Volatile Climate Change and Energy Crisis. Resources. 11(12):118. DOI: 10.3390/resources11120118 [in English].
- Abeliotis,, Chroni, C., Lasaridi, K., Terzis, E., Galliou, F., & Manios, T. (2022). Environmental Impact Assessment of a Solar Drying Unit for the Transformation of Food Waste into Animal Feed. Resources. 11(12):117. DOI: 10.3390/resources11120117 [in English].
- Nijmeh,, Ragab, A., Emeish, M., & Jubran, B. (1998). Design and testing of solar dryers for processing food wastes. Appl. Therm. Eng.18, 1337-1346 [in English].
- Ominski,, McAllister, T, Kim, M., Genet Kebebe, E., Omonijo, F., Cordeiro,M., Legesse, G., & Wittenberg, K. (2021). Utilization of by-products and food waste in livestock production systems : A Canadian perspective. Anim. Fron. 11. 55-63[in English].
- Agaton, (2022). Will a Geopolitical Conflict Accelerate Energy Transition in Oil-Importing Countries? A Case Study of the Philippines from a Real Options Perspective. Resources. 11(6):59. DOI: 10.3390/resources11060059 [in English].
- Monthly food price index worldwide. Retrieved from : https://www.statista.com/statistics/1111134/monthly-food-price-index-worldwide/ (last access 09.04.2023) [in English].
- Number of people facing insufficient food consumption in Ukraine. Retrieved from : https://www.statista.com/statistics/1312658/ukraine-insufficient-food-consumption-by-region/ [in English].
- Number of people facing insufficient food consumption in Ukraine from April 17 to June 7, 2022. Retrieved from : https://www.statista.com/statistics/1312674/ukraine-people-with-insufficient-food-consumption/ [in English].
- How UK households tackle unaffordable food prices. Retrieved from : https://www.statista.com/chart/15760/how-uk-households-tackle-unaffordable-food-prices/ [in English].
- Overweight and obesity prevalence among children in England. Retrieved from : https://www.statista.com/statistics/375726/children-overweight-and-obesity-prevalence-by-gender-and-age-in-england/ [in English].
- Number of pupils known to be eligible for free school meals in England. Retrieved from : https://www.statista.com/statistics/1182077/free-school-meals-uk/ [in English].
- Share of overweight (including obese) individuals. Retrieved from : https://www.statista.com/statistics/333927/overweight-individuals-by-gender-and-region-england-uk/ [in English].
- Shebanina, O., Klyuchnik, A., Burkovska, A. & Caruso, D. (2018). Providing Labour Income as a Supporting Factor of the Food Security. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. 40. 597-608. Retrieved from : https://doi.org/10.15544/mts.2018.52 [in English].
- Burkovska,, Shebanina, O., Lunkina, T., & Burkovska, A. (2021). Ensuring food security in the context of the sustainable development of agriculture. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. 3(44), 337-345. DOI: 10.15544/mts.2021.30 [in English].
Стаття надійшла до редакції: 15.04.2023
Як цитувати статтю: |
Шебаніна О., Бурковська А.,Лункіна Т., Бурковська А. Глобальні аспекти продовольчої безпеки у світі: економічні виміри. Modern Economics. 2023. № 38(2023). С. 178-185. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-27. |
Shebanina O., Burkovska An., Lunkina T., Burkovska Al. (2023). Global aspects of food security in the world: economic dimensions. Modern Economics, 38(2023), 178-185. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-27. |