УДК 338.48 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-09 |
Кушнірук В. С., кандидат економічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанної справи та організації бізнесу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-4368-8912
e-mail: kushnirukvs@mnau.edu.ua
Денищенко Л. В., старший викладач кафедри міжнародної економіки і туризму, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ, Україна
ORCID ID: 0000-0002-8160-7343
e-mail: denyshchenko@snu.edu.ua
Готельно-ресторанна індустрія: сучасний стан та перспективи розвитку
У статті розкриті стан та перспективи розвитку готельно-ресторанної індустрії України з огляду на останні події. Встановлено, що кожен суб’єкт готельно-ресторанної індустрії на сьогодні може бути зруйнований через масові ракетні удари, які ворог завдає по всій території України. Розглянуто динаміку кількості зареєстрованих фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб за видами готельно-ресторанної діяльності та визначено, що станом на 1 жовтня 2022 р. у порівнянні з квітнем 2022 р. відбулося суттєве скорочення кількості фізичних осіб-підприємців у сфері діяльності засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання та постачання готових страв для подій і кількості юридичних осіб, що займаються діяльністю ресторанів, надання послуг мобільного харчування. Виявлено падіння податкових надходжень до державного бюджету, сплачених готелями, на 35% протягом 9 місяців 2022 р. у порівнянні із аналогічним періодом 2021 року. Позитивну динаміку податкових надходжень до державного бюджету продемонстрували пансіонати та гуртожитки, від діяльності яких за 9 місяців 2022 р. було сплачено на 42% податкових надходжень більше, ніж за відповідний період 2021 року. Визначено, що на сьогодні важливою проблемою розвитку готельно-ресторанної індустрії є зниження купівельної спроможності клієнтів на фоні здорожчання послуг, що надаються суб’єктами цього виду економічної діяльності. З’ясовано, що подолання наслідків російсько-української війни передбачає надання всебічної державної підтримки готельно-ресторанній індустрії у вигляді пільг з ПДВ, пільг з податку на майно та пільгових кредитів. Виявлено, що при розробці плану післявоєнного відновлення готельно-ресторанної індустрії України слід також враховувати короткостроковий та ефективний розвиток цієї індустрії в умовах, реалізованих іншими країнами, які зазнали втрат внаслідок воєнних дій чи кризових ситуацій. У повоєнному відновленні готельно-ресторанної індустрії особливу увагу доцільно зосередити на створенні ефективної системи антикризового управління та управління якістю цього виду економічної діяльності.
Ключові слова: готельно-ресторанна індустрія; бізнес; послуги; відновлення.
Література:
- Баженова С. Е., Поголовська Ю. Ю., Канцур І. Г. Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в умовах сьогодення. Економіка та суспільство. 2022. Випуск 38. URL : https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/download/1280/1234/ (дата звернення: 09.03.2023).
- Капліна Т. В., Капліна А. С. Індустрія гостинності України: тенденції розвитку. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва : Збірник наукових праць. № 27. С. 116–127. URL : http://ppb.khadi.kharkov.ua/index (дата звернення: 09.03.2023).
- Даниленко-Кульчицький В. А. Вплив війни на готельно-ресторанний бізнес України. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 6. С. 19‑23.
- Кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців за видами економічної діяльності. URL : https://ukrstat.gov.ua/edrpoy/ukr/EDRPU_2022/fop_kved/arh_kzf_kved_22.htm (дата звернення: 09.03.2023).
- Кількість зареєстрованих юридичних осіб за видами економічної діяльності. URL : https://ukrstat.gov.ua/edrpoy/ukr/EDRPU_2022/kved/arh_kved_22.htm (дата звернення: 09.03.2023).
- Через війну надходження до держбюджету від тургалузі скоротилися майже на 34%. URL : https://www.tourism.gov.ua/blog/cherez-viynu-nadhodzhennya-do-derzhbyudzhetu-vid-turgaluzi-skorotilisya-mayzhe-na-34 (дата звернення: 09.03.2023).
- Готельний ринок України потребує запровадження нових стандартів якості. URL : https://www.tourism.gov.ua/blog/gotelniy-rinok-ukrayini-potrebuie-zaprovadzhennya-novih-standartiv-yakosti (дата звернення: 09.03.2023).
- Чорний О. Сталий розвиток українського туризму: що маємо створити для майбутнього? Журнал лідера сталого розвитку. 2023. № 2. URL : https://ukraine-oss.com/stalyj-rozvytok-ukrayinskogo-turyzmu-shho-mayemo-stvoryty-dlya-majbutnogo/ (дата звернення: 09.03.2023).
- Оновлення меню, інші постачальники: як ресторатори справляються зі зростанням цін на продукти. Журнал Ресторатор. URL : https://www.restorator.ua/post/prices_and_strategy (дата звернення: 09.03.2023).
- Матвійчук Л. Ю., Дащук Ю. Є. Європейський вектор сталого розвитку індустрії гостинності України. Економіка та суспільство. 2022. Випуск 45. URL : http://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1937 (дата звернення: 09.03.2023).
- Балацька Н. Ю., Калєнік К. В., Скриннік В. І. Тенденції розвитку та стратегічного управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу. Таврійський науковий вісник. Серія : Економіка. 2022. Випуск 13. С. 62‑71.
- Банєва І. О., Величко О. В. Перспективи післявоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі в Україні. Інфраструктура ринку. 2022. Випуск 67. С. 46‑50.
Стаття надійшла до редакції: 10.04.2023
Як цитувати статтю: |
Кушнірук В. С., Денищенко Л. В. Готельно-ресторанна індустрія: сучасний стан та перспективи розвитку. Modern Economics. 2023. № 38(2023). С. 58-62. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-09. |
Kushniruk V., Denyshchenko L. (2023). hotel and restaurant industry: current state and development prospects. Modern Economics, 38(2023), 58-62. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-09. |