УДК 339.5:339.9 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V32(2022)-10 |
Павлюк С. І. кандидат економічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанної справи та організації бізнесу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-9093-5237
e-mail: svetlanapavliyk@gmail.com
Кузьома В. В., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри обліку і оподаткування, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-6763-2120
e-mail: kuzyoma@mnau.edu.ua
Мусієнко Д. В. здобувач вищої освіти факультету менеджменту, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-5191-1256
e-mail: dana.grigorenko00@gmail.com
Упровадження системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (НАССР) для сільськогосподарських підприємств: необхідність та обґрунтування
Анотація. У статті розглянуто актуальні питання щодо необхідності та обґрунтування впровадження системи НАССР для сільськогосподарських підприємств. Зауважено, що більшість розвинених країн світу мають ефективну та багаторівневу систему контролю якості та безпечності харчової продукції. Щодо України, то акцентовано, що наша країна знаходиться на стадії запровадження концепції якості й безпечності харчової продукції. Досліджено питання законодавчо-нормативного забезпечення щодо впровадження концепції якості та безпечності харчової продукції. Обґрунтовано запровадження концепції НАССР для сільськогосподарських підприємств, через виконання ряду організаційних заходів. Крім того, запропоновано блок-схему технологічного процесу вирощування продукції (на прикладі озимої пшениці), зокрема, визначено перелік критичних контрольних точок. Акцентовано на необхідності застосування блокчейн-технології з метою оперативного виявлення недоліків та причин їх виникнення, а також вжиття необхідних заходів для запобігання її подальшому розповсюдженню.
Ключові слова: НАССР; якість продукції; безпечність продукції; критичні контрольні точки; блокчейн-технологія.
Література:
- Брояка А. А. Удосконалення системи управляння якістю та безпечністю агрохарчової продукції в умовах євроінтеграційних процесів. Економіка, фінанси, менеджмент : актуальні питання науки і практики. 2021. № 3. С.85-103. URL : http://efm.vsau.org/storage/articles/October2021/Dg01Otc6KJSySTmenAhG.pdf. (дата звернення : 04.2022).
- Білецький Е. В., Янушкевич Д. А., Шайхлісламов З. Р. Управління якістю продукції та послуг. Харків. торгов.-економ. інститут КНТЕУ. Харків : ХТЕІ, 2015. 222 с.
- Кордзая Н. Р. (2020). Міжнародний досвід управління якістю та безпечністю харчової продукції. Економічний простір. (156), 41-45. https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-7 (дата звернення : 04.2022).
- Our food, our health, our planet, our future : From Farm to Fork. European Commission website. URL : https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/actions-being-taken-eu/farm-fork_en (дата звернення : 04.2022).
- Програми-передумови безпечності харчових продуктів : ДСТУ ISO/TS 22002-3:2019. Ч. Сільське господарство (ISO/TS 22002-3:2011, IDT). URL : http://uas.org.ua (дата звернення : 27.04.2022).
- Методичні настанови з дотримання вимог законодавства України щодо безпечності харчових продуктів на виробничих підприємствах споживчої кооперації Україні : проєкт. URL : https://cutt.ly/QI4orUT (дата звернення : 04.2022).
- Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 р. № 590. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text (дата звернення : 04.2022).
- Вихор М. В., Шемігон О. І., Впровадження системи НАССР як фактор сприяння сталого розвитку сільського господарства. Сталий розвиток сільського господарства : глобальні зміни та національні особливості досягнення : матеріали між нар. наук.-практ. конфер., 28-29 травня 2019 р., м. Біла Церква. URL : https://cutt.ly/3IvqLf3 (дата звернення : 10.12.2021)
- Кузьома В. В., Павлюк С. І. Впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР. Modern Economics. № 14(2019). С. 115-120. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V14(2019)-19.
- Акуленко К. В. Удосконалення системи управління якістю продукції на вітчизняних агропромислових підприємствах. Економіка та держава. 2019. № 4. С. 86-91. DOI: 10.32702/2306-6806.2019.4.86. (дата звернення : 12.2021).
- Чи готовий український агросектор до вимог European Green Deal : URL : https://landlord.ua/news/chy-hotovyi-ukrainskyi-ahrosektor-do-vymoh-european-green-deal/ (дата звернення : 21.12.2021).
Стаття надійшла до редакції: 28.04.2022
Як цитувати статтю: |
Павлюк С. І., Кузьома В. В., Мусієнко Д. В. Упровадження системи НАССР для сільськогосподарських підприємств: необхідність та обґрунтування. Modern Economics. 2022. № 32(2022). С. 75-83. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V32(2022)-10. |
Pavliuk S., Kuzoma V., Musienko D. (2022). Implementation of the HACCP system for agricultural enterprises: necessity and support. Modern Economics, 32(2022), 75-83. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V32(2022)-10. |