| УДК 640.43:005.932:004.9 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V53(2025)-42 |
Шулла Р. С., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри обліку і аудиту, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна
ORCID ID: 0000-0003-3188-9757
e-mail: roman.shulla@uzhnu.edu.ua
Попик М. М., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри туристичної інфраструктури та готельно-ресторанного господарства, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна
ORCID ID: 0000-0003-1693-7896
e-mail: mariana.popyk@uzhnu.edu.ua
Можливості використання інформаційних систем при плануванні матеріальних потоків на підприємствах ресторанного бізнесу в рамках кейтерингової діяльності
Анотація. У статті проаналізовано можливості застосування інформаційних систем для автоматизації управління матеріальними потоками на підприємствах ресторанного бізнесу в умовах кейтерингової діяльності. Досліджено відмінності між класичною моделлю організації господарського процесу та бізнес-моделлю «кейтерингу». Показано, що організація ресторанної діяльності за моделлю «кейтерингу» більш схожа на промислові бізнес-моделі, зокрема через більший часовий лаг між розміщенням замовлення та його виконанням.
Виявлено, що наявність портфелю замовлень із середньостроковим терміном виконання дозволяє менеджменту ефективніше здійснювати оперативно-календарне планування. Для цього доцільне використання інформаційних систем типу MRP (Material Requirements Planning), MRP 2 (Manufacturing Resource Planning) та ERP (Enterprise Resource Planning).
Обґрунтовано, що сучасні підприємства ресторанного бізнесу не можуть ефективно планувати виробництво та постачання без інформаційних технологій через широкий асортимент страв і напоїв, багатостадійність приготування та необхідність обробки великого обсягу даних.
Використання MRP, MRP 2 та ERP у плануванні потреби в матеріальних ресурсах і термінів виконання завдань сприяє підвищенню ефективності управління матеріальними потоками, оптимізації ресурсів та зниженню ризиків.
Таким чином, інтеграція сучасних інформаційних систем у бізнес-процеси кейтерингових та ресторанних підприємств створює передумови для підвищення їх продуктивності, забезпечення своєчасного виконання замовлень і підвищення конкурентоспроможності в умовах сучасного ринку.
Ключові слова: кейтеринг; ресторанний бізнес; інформаційна система; MRP; ERP; потреба в матеріальних ресурсах; планове завдання на виробництво (постачання); матеріальні потоки.
Література:
- Poster як інструмент цифровізації системи управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу / Фостолович В. та ін. Економіка. Управління. Інновації. 2024. Вип. 1(34). URL: http://eui.zu.edu.ua/article/view/306824/298287.
- Сидорук А. В., Омельяненко Г. А., Середа І. В. Автоматизація системи управління закладами ресторанного господарства. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2021. Вип. 5(32). С. 76-82. DOI https://doi.org/10.32782/easterneurope.32-11.
- Kurbel K. Enterprise Resource Planning und SupplyChain Management in der Industrie. 9. überarb.underw. Auflage. Berlin: De Gruyter Oldenbourg, 2021. 666 р.
- Schuh G. Produktionsplanung und – steuerung: Grundlagen, Gestaltung und Konzepte. 3., völlig neu bearbeitete Auflage. Berlin: Springer, 2006. 887 р.
- Scheer A.W. Digitale Industrie: Daten – Prozesse – Metaverse. Wiesbaden: Springer Fachmedien Wiesbaden, 2025. 381 р.
- Schulz J., Rokoss A., Schmidt M. The Influence Of Product Reuse On Production Planning and Control. Procedia CIRP. 2024. Vol. 130. P. 1543-1548. DOI: https://doi.org/10.1016/j.procir.2024.10.280.
- Bein T., Antons O., Arlinghaus J. C. Which PPC-Methods are implemented in Industry? IFAC-PapersOnLine. 2025. Vol. 59(10). Р. 1005-1010. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ifacol.2025.09.170.
- Friedli T., Mundt A., Thomas S. Strategic management of global manufacturing networks: Aligning strategy, configuration, and coordination. Berlin : Heidelberg: Springer, 2014. 271 р.
- Syberg M., West N., Lenze D., Deuse J. Framework for predictive sales and demand planning in customer-oriented manufacturing systems using data enrichment and machine learning. Procedia CIRP. 2023. Vol. 120. P. 1107-1112. DOI: https://doi.org/10.1016/j.procir.2023.09.133.
- Ellwein C., Elser A., Riedel O. Production planning and control systems – a new software architecture Connectivity in target. Procedia CIRP. 2019. Vol. 79. P. 361-366. DOI: https://doi.org/10.1016/j.procir.2019.02.089.
- Шулла Р. С., Попик М. М., Зеліч В. В. Сучасні підходи до організації комп’ютеризованої інформаційної системи управління виробничим процесом на підприємствах ресторанного господарства. Сталий розвиток економіки. 2025. №3(54). C. 423-431. DOI: https://doi.org/10.32782/2308-1988/2025-54-64.
- Henschel K, Gruner A., Freyberg B. Hotelmanagement. Berlin : De Gruyter Oldenbourg, 2018. 380 р.
Стаття надійшла до редакції: 25.10.2025

|
Як цитувати статтю: |
| Шулла Р. С., Попик М. М. Можливості використання інформаційних систем при плануванні матеріальних потоків на підприємствах ресторанного бізнесу в рамках кейтерингової діяльності. Modern Economics. 2025. № 53(2025). С. 300-308. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V53(2025)-42. |
| Shulla R., Popyk M. (2025). Possibilities of using information systems in planning material flows at restaurant business enterprises within the framework of catering activities. Modern Economics, 53(2025), 300-308. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V53(2025)-42. |








English