УДК 502.131: 37.09-005.94 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-07 |
Горбенко О. А., кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри агроінженерії, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-6006-6931
e-mail: gorbenko_ea@mnau.edu.ua
Іванов Г. О., кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри загальнотехнічних дисциплін, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-3861-7300
e-mail: ivanovgo@mnau.edu.ua
Галєєва А.П., кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри тракторів та сільськогосподарських машин, експлуатації і технічного сервісу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-8017-3133
e-mail: galeevaap@mnau.edu.ua
Храмов М. С., асистент кафедри агроінженерії, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-2537-7344
e-mail: khramov_ns@mnau.edu.ua
Проблеми та перспективи кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки
Анотація. Розвиток цифрової економіки спричиняє появі низки викликів для кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості, до яких відносяться впровадження інноваційних технологій та автоматизованих систем, аналіз великих даних, засоби штучного інтелекту. Тому процеси підготовки кваліфікованих кадрів потребують трансформації та орієнтацію на застосування цифрових технологій для відповідності фахівців вимогам сучасного ринку праці.
У статті окреслено проблеми кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості та визначено перспективні шляхи адаптації фахівців до вимог цифровізації.
В статті окреслено проблеми та виклики кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки. На основі цього аналізу серед випускників проведено опитування стосовно впливу рівня цифрової грамотності на працевлаштування. Здійснено статистичну перевірку достовірності отриманих результатів, в ході якої прийнято гіпотезу, що рівень цифрової грамотності прямо пропорційний високому рівню працевлаштування. Також здійснено оцінку актуальності засобів цифрової економіки в умовах підприємств харчової промисловості. Заключним етапом було окреслення перспектив кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки.
У статті представлено проблеми та перспективи розвитку підприємств харчової промисловості в цифровій економіці. А також наведено результати визначення рівня впливу цифрових навичок майбутніх спеціалістів на попит на ринку праці та аналізу рівня розвитку цифрових навичок випускників, які працюють на підприємствах харчової промисловості. Зроблено висновок, що перспективами кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки є розвиток цифрових компетенцій, інтеграція штучного інтелекту та Big Data, дуальна освіта та розвиток гнучких форм зайнятості.
Ключові слова: кадрове забезпечення; підприємства харчової промисловості; цифрова економіка; підготовка кадрового потенціалу.
Література:
- Abate, A., Cascone, L., Nappi, M., Narducci, F., & Passero, I. (2021). Attention monitoring for synchronous distance learning. Future Generation Computer Systems, 125, 774–784. https://doi.org/10.1016/j.future.2021.07.026 [in English].
- Babenko, D. et al. (2024). Implementation of the Blended Learning Approach in the Conditions of the Learning Management System of the Higher Education Institution. Modern Economics, 44(2024), 6-13. https://doi.org/10.31521/modecon.V44(2024)-0 [in English].
- Bragelien, J. J., Hasleberg, H., & Voldsund, K. H. (2020). Entrepreneurship education through sustainable value creation. 2020 IEEE Global Engineering Education Conference (EDUCON), 1409-1415. https://doi.org/10.1109/EDUCON45650.2020.9125171 [in English].
- Dastgheib-Beheshti, B., & Nizich, M. (2023). Entrepreneurship programs to connect university classrooms to industry. 2023 IEEE International Conference on Teaching, Assessment and Learning for Engineering (TALE), 1–4. https://doi.org/10.1109/TALE56641.2023.10398388. [in English].
- Trishch, R. M., Sichinava, A., Bartoš, V., Stasiukynas, A., & Schieg, M. (2023). Comparative assessment of economic development in the countries of the European Union. Journal of Business Economics and Management, 24(1), 20–36. https://doi.org/10.3846/jbem.2023.18320 [in English].
- Grosemans, I., & De Cuyper, N. (2021). Career competencies in the transition from higher education to the labor market: Examining developmental trajectories. Journal of Vocational Behavior, 128, 103602. https://doi.org/10.1016/j.jvb.2021.103602 [in English].
- Lucas, M. et al. (2020). The relation between in-service teachers’ digital competence and personal and contextual factors: What matters most? Computers & Education, 160, 104052. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2020.104052 [in English].
- Limon, M. R., Vallente, J. P. C., Chua, C. T., & Rustia, A. S. (2022). Situating curriculum in context: Using Glatthorn’s Standards-Based Curriculum Development Model to contextualize food safety learning competencies. Food Control, 132, 108538. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108538 [in English].
- Al-Samarraie, H., & Saeed, N. (2018). A systematic review of cloud computing tools for collaborative learning: Opportunities and challenges to the blended-learning environment. Computers & Education, 124, 77-91. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2018.05.016 [in English].
- Pan, S., Hafez, B., Iskandar, A., & Zhao, M. (2024). Integrating constructivist principles in an adaptive hybrid learning system for developing social entrepreneurship education among college students. Learning and Motivation, 87, 102023. https://doi.org/10.1016/j.lmot.2024.102023 [in English].
- Limano, Ferric. (2023). New digital culture metaverse preparation digital society for virtual ecosystem. E3S Web of Conferences, 388. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202338804057 [in English].
- Idrees, H., Xu, J., Haider, S. A., & Tehseen, Sh. (2021). A systematic review of knowledge management and new product development projects: Trends, issues, and challenges. Journal of Innovation & Knowledge, 8(1003504), 1–10. https://doi.org/10.1016/j.jik.2023.100350 [in English].
- Andarwati, M., Assih, P., Amrullah, F., Putri, D. M., & Thamrin, E. (2020). Success of Small and Medium Enterprises (SMEs): Actual Technology Use in e-Marketplace Based on Technology Acceptance Model (TAM) Analysis. 2020 6th International Conference on Education and Technology (ICET), Malang, Indonesia, 142–147. https://doi.org/10.1109/ICET51153.2020.9276594.
- Bielienkova, O., Stetsenko, S., Oliferuk, S., Sapiga, P., Horbach, M., & Toxanov, S. (2021). Conceptual model for assessing the competitiveness of the enterprise based on fuzzy logic: social and resource factors. 2021 IEEE International Conference on Smart Information Systems and Technologies (SIST), Nur-Sultan, Kazakhstan, 2021, pp. 1-5. https://doi.org/10.1109/SIST50301.2021.9465923 [in English].
- Li, Y., Biloshchytskyi, A., Bronin, S., & Liashchenko, T. (2021). A conceptual model for diversification strategies choice. In 2021 IEEE International Conference on Smart Information Systems and Technologies (SIST), 1-4. Nur-Sultan, Kazakhstan. https://doi.org/10.1109/SIST50301.2021.9465934 [in English].
Стаття надійшла до редакції: 20.02.2025
Як цитувати статтю: |
Горбенко О. А., Іванов Г. О., Галєєва А.П., Храмов М. С. Проблеми та перспективи кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки (in English). Modern Economics. 2025. № 49(2025). С. 50-56. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-07. |
Gorbenko O., Ivanov G., Haleeva A., Khramov M. (2025). Problems and Prospects of Staffing of Food Industry Enterprises in the Conditions of Digital Economy. Modern Economics, 49(2025), 50-56. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-07. |