УДК 338.48:641.5:332.1 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-23 |
Павлюк С. І. кандидат економічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанної справи та організації бізнесу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-9093-5237
e-mail: svetlanapavliyk@gmail.com
Перспективи післявоєнного розвитку гастрономічного туризму в Миколаївській області
Анотація. В статті розглянуто роль та значення гастрономічного туризму для соціально-економічного розвитку Миколаївського регіону в післявоєнний період. Зауважено, що з метою створення нового туристичного продукту доцільно розширювати сегмент туристичного ринку шляхом розвитку різних видів туризму. Встановлено, що гастрономічний туризм набуває все більшої популярності серед туристів, і саме він розкриває особливості автентичної технології приготування місцевих страв та традиції їх споживання, а також сприяє пізнанню певного регіону, його культури та способу життя місцевого населення. Крім того, визначено, що одним із підвидів гастрономічного туризму є винний туризм. Так, для багатьох країн гастрономія й виноробство є невіддільною частиною їхньої історії та ідентичності, а також дієвим інструментом для покращення іміджу національного бренду, про що свідчать наявні Дороги вина у Франції, Португалії, Італії, Хорватії. Акцентовано, що гастрономічний потенціал Миколаївської області потужний та охоплює виробників вина, як промислових, так і крафтових, а також устричні й равликові господарства, виробників меду та ін. Серед переваг розвитку гастрономічного туризму виділено: диверсифікацію місцевої економіки, збереження нематеріальної культурної спадщини, сталий розвиток території, підвищення якості життя та добробуту місцевого населення тощо. Зауважено, що розробка та прийняття відповідних стратегій, програм розвитку, створення надійного правового регулювання сприятимуть розвитку гастрономічного туризму регіону. З метою популяризації гастрономічного потенціалу Миколаївської області запропоновано створити професійні мережі та об’єднання, освітні хаби та креативні кластери, а також розробити гастрономічний бренд регіону.
Ключові слова: гастрономічний туризм; винний туризм; місцева кухня; диверсифікація економіки; сталий розвиток.
Література:
- Gheorghe G., Tudorache P., Nistoreanu P. Gastronomic tourism, a new trend for contemporary tourism?? Cactus Tourism Journal. 2014. Vol. 9(1). P.12-21. URL: https://www.researchgate.net/publication/299392380_GASTRONOMIC_TOURISM_A_NEW_TREND_FOR_CONTEMPORARY_TOURISM.
- Гапоненко Г.І., Євтушенко ОВ., Шамара І.М., Болото К.І. Перспективи розвитку гастротуризму України в повоєнний період. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм. 2023. Вип. 17. С.128-140. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2023-17-11.
- Миронов Ю. Б. Шляхи післявоєнного відновлення індустрії туризму в Україні. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. 2023. № 71. С. 64-68. DOI: https://doi.org/10.32782/2522-1205-2023-71-09.
- Nistoreanu B.G., Nicodim L., Diaconescu D. M. Gastronomic tourism – stages and evolution. Proceedings of the 12th International Conference on Business. 2018. Vol. 12(1). P. 711-717. DOI: https://doi.org/10.2478/picbe-2018-0063.
- Gastronomy and Wine Tourism. UN Tourism. URL: https://www.unwto.org/gastronomy-wine-tourism.
- The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism / ed. by S. K. Dixit. London : Routledge, 2021. 610 p. URL: https://doi.org/10.4324/9781315147628.
- Красовський С.О. Гастрономічний туризм як актуальний тренд сучасної культури. Питання культурології. 2021. №37. С. 169-180. DOI: https://doi.org/10.31866/2410-1311.37.2021.236018.
- FMI Report: Exploring the Food Tourism Market Trends. Asia Food Journal. 2023. URL: https://asiafoodjournal.com/fmi-report-exploring-the-food-tourism-market-trends/.
- Fine Wine Trails Around The World You Must Explore. Outlook Money. 2023. URL: https://retirement.outlookindia.com/spend/travel/7-fine-wine-trails-around-the-world-you-must-explore.
- Павлюк С. І. Перспективи розвитку зеленого туризму для регіонального туристичного ринку. Modern Economics. 2021. №26. С. 121-128. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V26(2021)-18.
- Натуральні вина KOBLEVO. 2025. URL: https://www.koblevo.ua/.
- Вина Бейкуш – вина Чорного моря. 2025. URL: https://beykush.com.
- SliVino Village. Винні скарби родини Молчанових. 2025. URL: https://story.theheartofwine.com/slivino-village.
- Виноробня Falko Winery. Українське вино. URL: https://surli.cc/waesll.
- Устрична ферма «Устриці Скіфії». 2025. URL: https://skifian.com.ua.
- Ойстервіль. Устричне містечко. 2025. URL: https://www.oysterwill.com.
- Fedosov Family Farm. Сімейне фермерське господарство родини Федосових. 2025. URL: https://special.ain.ua/15-best-agrarian-businesses/fedosov-family-farm.html.
- Фесенко Г. О. Гастротуризм як актуальний тренд сучасного розвитку сфери туризму в Україні. Ефективна економіка. 2021. № 5. DOI: 10.32702/2307-2105-2021.5.200.
Стаття надійшла до редакції: 23.02.2025
Як цитувати статтю: |
Павлюк С.І. Перспективи післявоєнного розвитку гастрономічного туризму в Миколаївській області. Modern Economics. 2025. № 49(2025). С. 170-176. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-23. |
Pavliuk S. (2025). Prospects of Post-War Development of Gastronomic Tourism in the Mykolaiv Oblast. Modern Economics, 49(2025), 170-176. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-23. |