УДК 331.5:314 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V32(2022)-01 |
Бабич М. М., д-р. екон. наук, доцент, Національний університет кораблебудування імені Адмірала Макарова, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-3103-4380
e-mail: babychnn@gmail.com
Формування критеріїв, норм й нормативів достатнього та якісного харчування за європейськими стандартами
У статті досліджено показники споживання калорій на душу населення, добовий запас калорій на людину, мінімальна добова потреба в калоріях, нерівність у споживанні калорій на душу населення у світовому виміру. Визначено ключові драйвери впливу рівня харчування на якість життя: здорова дієта; нездорове харчування та недостатня фізична активність як основний глобальний ризик для здоров’я, особливо ожиріння; грудне вигодовування; збалансоване споживання енергії; обмеження споживання вільного цукру (до 10%) та солі (до 5 г на добу). Узагальнено дані та рекомендації ВООЗ щодо забезпечення здорового раціону для дорослих та дітей. Визначено ефективні дії політиків щодо створення здорового харчового середовища, які мають включати три взаємопов’язані напрями: створення узгодженості в національній політиці та інвестиційних планах, включаючи торговельну, продовольчу та сільськогосподарську політику; заохочення споживчого попиту на здорову їжу; пропагування відповідних практик годування немовлят і дітей раннього віку; та систематизовано інструменти їх реалізації на національному рівні. Описано політики та програми ВООЗ щодо здорового харчування для національних урядів та відповідні політики та програми щодо здорового харчування в Україні.
Ключові слова: критерій; політика; норматив; здорове харчування; ВООЗ; європейський досвід.
Література:
- Savych, S. S. (2011). Peculiarities of legal protection of indications of agricultural products and foodstuffs according to Regulation 510/2006 of the European Union and national legislation of the Republic of Poland. Chasopys Kyyivsʹkoho universytetu prava, 4, 276-280 [in Ukrainian].
- Babych, M. М. (2015). Regulatory regulation of food security in the European Union. Molodyy vchenyy, 1(1), 41-46 [in Ukrainian].
- Mudrak, R. P. (2014). Ukraine’s food market: risks and new opportunities in the context of European integration. Zbirnyk naukovykh pratsʹ Umansʹkoho natsionalʹnoho universytetu sadivnytstva, 85, 219-228 [in Ukrainian].
- Muzyka, P. M. & Kurliak, M. D. (2013). Food security of Ukraine in the conditions of European integration. Naukovyy visnyk Lʹvivsʹkoho natsionalʹnoho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy im. Gzhytsʹkoho, 15, 2, 226-239 [in Ukrainian].
- Krysanov, D. F. (2015). Integration of the food complex of Ukraine into the economic environment of the European Union. Prodovolʹchi resursy, 5, 147-159 [in Ukrainian].
- Lipanova, O. A. & Sernytska K. V. (2016). State regulation of food consumption in Ukraine in the context of European requirements. Visnyk Natsionalʹnoho universytetu vodnoho hospodarstva ta pryrodokorystuvannya. Ekonomichni nauky, 2, 133-142 [in Ukrainian].
- Artemenko, L. B. (2019). European experience of state support of organic production in the context of food security of Ukraine. Ahrosvit, 9, 46-52 [in Ukrainian]
- Nikishyn, Ye. V. (2015). Application of the experience of the European Union in the food security system of the region. Visnyk Odesʹkoho natsionalʹnoho universytetu. Seriya : Ekonomika, 20, 2(1), 116-119 [in Ukrainian].
- Chumachenok, O. M. (2020). The role of land use in ensuring Europe’s environmental and food security. Formuvannya rynkovykh vidnosyn v Ukrayini, 12, 100-109 [in Ukrainian].
- Babych, M. М. (2019). Food security of Ukraine: theory, methodology, practice: dis. … dr. econ. Science: 08.00.03. Mykolaiv : Mykolaiv National Agrarian University [in Ukrainian].
Стаття надійшла до редакції: 08.01.2022
Як цитувати статтю: |
Бабич М. М. Формування критеріїв, норм та нормативів достатнього та якісного харчування за європейськими стандартами (English). Modern Economics. 2022. № 32(2022). С. 5-15. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V32(2022)-01. |
Babych M. (2022). The formation of the criteria, rules, and regulations of the sufficient and high-quality food according to the European standards. Modern Economics, 32(2022), 5-15. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V32(2022)-01. |