УДК 334.7.009.12:631.11 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V45(2024)-11 |
Стаценко В.О., аспірант, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0009-0001-6852-6290
e-mail: vstart9618@gmail.com
Кушнірук В.С., кандидат економічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанної справи та організації бізнесу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-4368-8912
e-mail: kushnirukvs@mnau.edu.ua
Оцінка конкурентоспроможності агропідприємств Миколаївського регіону в умовах сталого розвитку
Забезпечення продовольчої безпеки України, створення експортного потенціалу та загалом зміцнення економіки країни – все це гарантує розвиток агропромислового комплексу нашої держави. Світова ситуація на ринку та збільшення чисельності населення планети сприяє збільшенню виробництва агропродукції в довготерміновій перспективі. Розроблення концепції сталого розвитку змушує переосмислити сутність та рушійну силу метаморфози системи управління агропідприємствами. Модель сталого розвитку в перехідному стані економіки України передбачає потребу в розробці результативного господарського механізму та провадження досліджень на тему конкурентоспроможності аграрних господарств, які зазначають характеристики економіки сталого розвитку. Конкурентоспроможність підприємств агропромислового комплексу виявляє потенціал та результативність адаптації до умов конкурентного ринку. Економічні перетворення в Україні не спонукали до автоматичного продукування ефективного конкурентного осередку, не сприяли посиленню конкурентоспроможності агропідприємств та не сприяли їхній інвестиційній привабливості. У статті проведено оцінку конкурентоспроможності аграрних підприємств Миколаївського регіону в умовах сталого розвитку. Наведено різні підходи до трактування дефініції поняття конкурентоспроможності за різними джерелами та висунуто власне твердження даного поняття. Проведено аналіз класифікації підходів до оцінки конкурентоспроможності. Проведена оцінка конкурентоспроможності аграрних підприємств Миколаївського регіону, що функціонують в різних галузях аграрного господарства та реалізують вирощену (вироблену чи перероблену) продукцію згідно різних каналів збуту. Оцінку конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств проведено на основі методу порівняльних переваг, бенчмаркінгу та теорії ефективної конкуренції. Згідно з проведеними дослідженнями оцінки конкурентоспроможності обраних підприємств найліпше становище в конкурентному середовищі займає ТОВ «Поріччя». Встановлено, що найкращим напрямком посилення конкурентоспроможності виробництва в аграрних підприємствах являється його інтенсивна модернізація.
Ключові слова: конкурентоспроможність; оцінка конкурентоспроможності; аграрні підприємства; конкурентні переваги; порівняльні переваги; бенчмаркінг.
Література:
- Токар К.С. Комплексна діагностика конкурентоспроможності аграрних підприємств. Наукові перспективи. № 1(43). С. 564-580. DOI: https://doi.org/10.52058/2708-7530-2024-1(43)-564-580.
- Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: підручник. Київ: КНЕУ, 2014. 624 с.
- Малік М.Й., Нужна О.А. Конкурентоспроможність аграрних підприємств: методологія і механізми: монографія. Київ: Інститут аграрної економіки, 2007. 270 с.
- Токар. К.С. Конкурентоспроможність підприємства як категорія ринкової економіки: підходи до визначення. Наука і техніка сьогодні. 13(27). С. 387-399. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6025-2023-13(27)-387-399.
- Hanna Shvindina. Economic Competitiveness: An Overview of Multilevel Concept. Encyclopedia of the UN Sustainable Development Goals. Responsible Consumption and Production. 2020. P. 160-172.
- Lorena Skuflic, Sandra Sikcevic and Maja Basic Sustainable Development and Competitiveness: Is There a Need for GCI Reconsruction? Economics: Innovative and Economics Research Journal. 2024. Vol. 12 (1). DOI: https://doi.org/10.2478/eoik-2024-0001.
- Токар К.С. Оцінка конкурентоспроможності аграрних підприємств Вінницького регіону в умовах сталого розвитку. Економічний простір. 2024. № 189. С. 75-80. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/189-14.
- Alba Caicedo-Barreth, Enrique Santos Pavon, Luis Lima Santos Competitiveness of Guayaquil towards bleisure tourism. European Journal of Tourism, Hospitaliry and Recreation. 2020. Vol. 10. DOI: https://doi.org/10.2478/ejthr-2020-00010.
- Благун І.І., Гриневич Л.В. Підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств в умовах трансформації земельних відносин в Україні. Економіка та суспільство. 2023. Вип. № 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-31.
- Суховій Г.В., Кубіцький С.О. Методичні рекомендації щодо підвищення управління конкурентоспроможністю підприємства. Collection of Scientific Papers «SCIENTIA». Jan. 26, 2024. P. 101-106. URL: https://previous.scientia.report/index.php/archive/article/view/1556.
- Семенова Т.В., Біленко О.А. Оцінка конкурентоспроможності промислового підприємства. Економічний простір. 2023. № 188. С. 137-141. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/188-23.
- Bielienkova O., Molodid O. & Gavrilyuk V. Theorethical and methogological approach to the competitiveness of enterprises. Ways to Improve Construstion Efficiency. Vol. 1 (49). P. 164-178. DOI: https://doi.org/10.32347/2707-501x.2022.49(1).164-178.
- Іоніцой-Доценко Є.Ю. Методичні підходи до оцінки рівня конкурентоспроможності підприємств цукрової галузі. Наукові перспективи. 2023. № 11 (41). С. 529-546. DOI: https://doi.org/10.52058/2708-7530-2023-11(41)-529-546.
- Протосвіцька О.І., Федорчук О.М., Свиридовський В.М., Дудченко В.В. Забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств в умовах сталого розвитку: монографія. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС. 2021. 196 с.
- Неміш Д.В., Гуменюк М.М. Основи функціонування малого аграрного підприємництва в умовах Євроінтеграції. Вісник аграрної науки. 2022. № 8 (833). С. 79-88. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202208-10.
- Рибак О.М. Методичне забезпечення оцінювання ефективності управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств. Наукові праці Міжрегіональної академії управління персоналом. Економічні науки. 2022. Вип. 1 (64). С. 54-60. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/64-7.
- Стельмащук Н.А. Діагностика конкурентних переваг аграрних підприємств. Сталий розвиток економіки. 2013. № 4. С. 125-132.
- Логоша Р.В., Колесник Т.В. Formation functioning and development feature of agricultural markets in Ukraine. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2019. № 9. С. 7-18. DOI: https://doi.org/10.37128/2411-4413-2019-9-1.
- Державна служба статистики України: офіційний веб-сайт. URL: https://www.ukrstat.gov.ua.
- Стаценко В.О., Кушнірук В.С. Майбутнє аграрного сектору в умовах цифровізації: інноваційна складова. Екологічні та соціальні аспекти розвитку економіки в умовах євроінтеграції : збірник тез доповідей Х Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Миколаїв 25-27 жовтня 2023 року). Миколаїв : МНАУ, 2023. С. 106-108. URL: https://www.mnau.edu.ua/files/nauk_prof_konf/zbirnyk-tez-27-10-23.pdf.
- Стаценко В. О., Кушнірук В. С. Значення аграрних підприємств у повоєнному відновленні інфраструктур територіальних громад. Підприємництво під час війни в Україні: виклики та можливості : збірник тез доповідей міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 60-річчю кафедри підприємництва, торгівлі та прикладної економіки (м. Івано-Франківськ, 20 листопада 2023 р.). Івано-Франківськ : Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, 2023. С. 126-129. URL: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/16149.
Стаття надійшла до редакції: 07.05.2024
Як цитувати статтю: |
Стаценко В.О., Кушнірук В.С. Оцінка конкурентоспроможності агропідприємств Миколаївського регіону в умовах сталого розвитку. Modern Economics. 2024. № 45(2024). С. 79-87. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V45(2024)-11. |
Statsenko V., Kushniruk V. (2024). Assessment of Competitiveness of Agricultural Enterprises in the Mykolaiv Oblast in the Context of Sustainable Development. Modern Economics, 45(2024), 79-87. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V45(2024)-11. |