УДК 338.657 |
DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V22(2020)-08 |
Мулик Т. О., кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри аналізу та статистики, Вінницький національний аграрний університет, м. Вінниця
ORCID ID: 0000-0003-1109-2265
e-mail: mulyk_t_o@ukr.net
Витрати як базова складова системи обліку та аналізу виробництва продукції тваринництва
Анотація. У статті досліджено витрати як базову складову системи обліку та аналізу виробництва продукції тваринництва. Продемонстровано, яку роль відіграє тваринницька галузь у продовольчому забезпеченні населення, розвитку аграрного виробництва й економіки країни. Проаналізовано обсяги виробництва продукції та поголів’я сільськогосподарських тварин. Визначено, що основними об’єктами обліку та аналізу, контроль за якими належить до компетенції підприємства, є витрати. Проведено критичну оцінку близьких за змістом категорій: «витрати», «затрати» та «собівартість». Досліджено такі поняття як: центри витрат, місця їх виникнення, центри відповідальності. На основі опрацювання П(С)БО 16 «Витрати» проведено структуризацію витрат підприємства. Визначено мету, завдання та джерела аналізу витрат у галузі тваринництва, а також особливості даної галузі, які необхідно враховувати при організації обліку та аналізу.
Ключові слова: витрати; центр витрат; облік виробництва; аналіз витрат; продукція тваринництва.
Література:
- Болтянська Л.О. Тенденції розвитку галузі тваринництва в Південному регіоні України. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. 2020. Вип. 10, том 1. DOI: 10.31388/2220-8674- 2020-1-26.
- Тваринництво України: стан, проблеми, шляхи розвитку (1991–2017–2030 рр.) / за ред. акад. НААН М. І. Бащенка. К.: Аграр. наука, 2017. 160 с.
- Державна служба статистики: офіційний сайт. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 01.08.2020).
- Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 Витрати”: наказ Мінфіну від 31.12.99 р. N 318.
- Мулик Т. О., Ковальчук Т. А. Вплив особливостей бурякоцукрового виробництва на організацію обліку витрат. Науковий огляд. 11(21) 2015. URL: http://oaji.net/articles/2016/797-1453990142.pdf.
- Адамов Н. А., Рогуленко Т. М., Амучиева Г. А. Основы управленческого учета. СПБ: Питер, 2010. 112 с.
- Моссаковський В. Концепція побудови управління витратами у сільськогосподарських підприємствах. Бухгалтерський облік і аудит. 2009. № 6. С. 32-42.
- Роз’яснення щодо форми державного статистичного спостереження N 50-сг (річна) “Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств”: наказ Держстату від 24.07.2017 № 17.4–12/18.
- Фаріон В. Я. Сутність витрат як економічної категорії. Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки. 2013. Вип. 1. С. 44-48. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchtei_2013_1_8 (дата звернення: 01.08.2020).
- Сопко В.В., Сопко О.В. Бухгалтерський облік: основи теорії та концептуальні засади побудови: навч.-метод. посіб. Київ, 2003. 448 с.
- Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: підруч. 6-те вид. Київ, 2004. 784 с.
- Скрипник М. І. Сутність витрат як економічної категорії. Вісник ЖДТУ; Серія : Економічні науки. 2009. № 4 (50). С. 159-165.
- Дерій В.А. Термін “витрати” та його трактування для потреб обліку і контролю. Галицький економічний вісник. 2010. № 1(26). С. 154-160.
- Лень В.С., Гливенко В.В. Бухгалтерський облік в Україні: основи та практика: 3-тє видання. навч. пос. К.: Центр учбової літератури, 2008. 608 с.
- Нападовська Л. В. та інші Управлінський облік: навч. посіб. Київ. нац. торг.-екон. ун-т. К., 2006. 346 c.
- Про затвердження Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств: наказ Мінагрополітики від 18.05.2001 N 132.
- Пархоменко В. М. Бухгалтерський облік, внутрішній контроль і економічний аналіз витрат на поліпшення якості продукції: проблеми теорії та методології: монографія. Житомир: ЖДТУ, 2010. 560 с.
- Ивашкевич В. Б. Организация управленческого учета по центрам ответственности и местам формирования затрат. Бухгалтерский учет. № 5. С. 15-18.
- Калюга Є. В. Витрати бюджету як об’єкт бухгалтерського обліку Science Rise. 2015. № 12(1). С. 31-35. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/texc_2015_12(1)__7 (дата звернення: 01.08.2020).
- Керимов В.Э. Бухгалтерский учет на производственном предприятии: Учебник. [4-е изд., изм. и доп.] М. : Издательско-Торговая корпорация “Дашков и Ко”, 2004. 580 с.
- Мулик Т. О., Мулик Я.І. Методичний інструментарій аналізу фінансової безпеки підприємств в системі економічних аспектів виробництва біопалива. Економіка. фінанси. менеджмент: актуальні питання науки і практики. Вінниця : РВВ ВНАУ. 2016 (13). № 9. С. 91-102.
- Мулик Т. О., Материнська О. А., Пльонсак О. Л. Аналіз господарської діяльності: навчальний посібник. Київ : Центр учбової літератури, 2017. 288 с.
Стаття надійшла до редакції: 09.08.2020
Як цитувати статтю: |
Мулик Т. О. Витрати як базова складова системи обліку та аналізу виробництва продукції тваринництва. Modern Economics. 2020. № 22(2020). С. 50-58. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V22(2020)-08. |
Mulyk T. (2020). Costs as a Basic Component of the System of Accounting and Analysis of Livestock Production. Modern Economics, 22(2020), 50-58. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V22(2020)-08. |