УДК 338.1:338.439 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V41(2023)-17 |
Ткач У. В. кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародного туризму і готельного бізнесу, Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль, Україна
ORCID ID: 0000-0001-6201-1555
e-mail: ulianatkach1988@gmail.com
Чорна Н. П., доктор економічних наук, професор кафедри бізнес-аналітики та інноваційного інжинірингу, Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль, Україна
ORCID ID: 0000-0001-9719-6043
e-mail: neolla@ukr.net
Бейко Л. А., кандидат технічних наук, доцент кафедри агробіотехнології, Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль, Україна
ORCID ID: 0000-0001-6211-8010
e-mail: beykol@ukr.net
Борисяк О. В., кандидат економічних наук, старший викладач кафедри транспорту і логістики, Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль, Україна
ORCID ID: 0000-0003-4818-8068
e-mail: o.borysiak@wunu.edu.ua
Безпечність харчових продуктів як напрям післявоєнного відновлення України
Ситуація, в яку потрапила Україна через проведення воєнних операцій на її території, постійно породжує насущні питання. У межах даного дослідження розглянуто питання, яке стало спільним фактором для соціальних, економічних та екологічних проблем в умовах війни – це питання забезпечення продовольчої безпеки та безпеки харчових продуктів у сучасних умовах.
Сьогодні особливо актуальним є питання безпеки харчових продуктів, важливою частиною якого є продукція виробництва, що вимагає вимог безпеки та якості. У даній статті проведено оцінку стану безпеки харчових продуктів, систематизовано головні проблеми, пов’язані з безпекою, а також фактори фальсифікації. У даній роботі йдеться про основні шляхи гармонізації державної політики у забезпеченні якості та безпеки продукції відповідно до міжнародних стандартів. Доведено важливість системи попередження, яка спрямована на забезпечення якості та безпеки харчової продукції, особливо в сучасних умовах перебування країни в війні проти агресора. Оскільки в системах продовольчої реалізації доступна дешева харчова сировина, а законодавча база України не є ідеальною, можна припустити, що існує високий рівень загрози негативного впливу на наше здоров’я в результаті споживання фальсифікованих продуктів харчування.
У результаті дослідження викреслено напрями післявоєнного відновлення України в агропромисловому секторі, а саме: розмінування та рекреація родючих земель на деокупованих територіях; надання пільгових кредитів аграріям; приваблення іноземних інвесторів; впровадження передових технологій у сільському господарстві та переробці продукції; модернізація логістичних маршрутів.
Ключові слова: безпека харчових продуктів; стандарти; післявоєнне відновлення; економіка; валовий національний продукт; податкові пільги; продовольча безпека; фальсифікація; якість; харчові добавки.
Література:
- Про безпечність та якість харчових продуктів : Закон України від 23.12.1997 р. №771/97-ВР; станом на 26 жовт. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text.
- Бойко В. О. Діагностика бізнес-середовища та стратегії підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: 08.00.04. Миколаїв, 2014. 22 с.
- Стариченко Є. М. Продовольча безпека країни як соціально-економічна категорія. Агросвіт. 2018. № 13. С. 42–48.
- Верховод Л. Війна та економіка: легальні та нелегальні практики отримання доходів. Науково-теоретичний альманах «Грані». 2020. Вип. 23(8). С. 14–25. DOI: https://doi.org/10.15421/172071.
- Данилишин Б. Поствоєнна економіка переможця. URL: https://zn.ua/ukr/macrolevel/postvojennaekonomika-peremozhtsja.html.
- Коваленко В. В. Ризики в системі економічної безпеки підприємства та засоби їх нейтралізації. Вчені записки Університету «КРОК». 2019. Вип. 3(51). С. 175–180. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2018-51-175-180.
- Світ перебуває на початку продовольчої кризи, або який врожай вангує NASA Harvest Україні. URL: https://kurkul.com/spetsproekty/1338-svit-perebuvaye-na-pochatkoviy-stadiyi-prodovolchoyi-krizi-yakiy-vrojayvanguye-nasa-harvest-ukrayini.
- Україна 2022. Як не втратити свій шанс стати сильною державою. URL: https://uifuture.org/publications/ukrayina-2022-yak-ne-vtratyty-svij-shans-staty-sylnoyu-derzhavoyu/.
- Шевченко О. Екологічна та продовольча безпека як складові забезпечення економічної безпеки України у стратегічному форматі. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2021. № 68. С. 110–117. URL: http://visnyk-pravo.uzhnu.edu.ua/article/view/253935/251195.
- Державна служба статистики України : офіційний сайт. URL: https://ukrstat.gov.ua.
- Rusnak A., Boiko V. Logistics as a competitive advantage in the development of the agricultural sector in Ukraine. Evropský časopis ekonomiky a management. 2018. Svazek 4. Vydani 4. Р. 55–61.
- Skydan O., Hrynyshyn V. Risks and threats to ensuring food security of Ukraine: methodological foundations and practical evaluation. Economics & Education. 2020. Vol. 5. № 2. Р. 96–101.
Стаття надійшла до редакції: 30.10.2023
Як цитувати статтю: |
Ткач У.В. Чорна Н.П. Бейко Л.А., Борисяк О.В. Безпечність харчових продуктів як напрям післявоєнного відновлення України. Modern Economics. 2023. № 41(2023). С. 121-126. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V41(2023)-17. |
Tkach U., Chorna N., Beiko L., Borysiak O. (2023). Food Safety as a Direction of Post-War Recovery of Ukraine.. Modern Economics, 41(2023), 121-126. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V41(2023)-17. |