УДК 642.432:005 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V36(2022)-19 |
Стамат В. М., кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та маркетингу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-5789-4023
e-mail: vmkolesnyk@ukr.net
Сучасні тенденції менеджменту ресторанного бізнесу
Ресторанна індустрія є однією з найбільших конкурентоспроможних видів бізнесу у світі. Щоб досягти успіху у галузі, де конкуренція висока, а маржинальний дохід низький, потрібно ефективно управляти ресторанним бізнесом. Ресторанна індустрія є складною галуззю економіки, яка має свої специфічні особливості. Це означає, що менеджмент закладів ресторанного господарства повинен ґрунтуватись на врахуванні як особливостей ресторанної індустрії, так й характеристик середовища, у якому функціонує ресторанний бізнес. Своєю чергою, розв’язання даної проблеми можливо завдяки врахуванню сучасних тенденцій менеджменту закладів ресторанного господарства, розуміння його сутності, принципів, підходів, технологій сучасної управлінської науки. Для теоретичного та методологічного обґрунтування основних положень дослідження було використано діалектичний метод пізнання, комплексний підхід до вивчення економічних явищ, системне бачення управлінської проблематики. Вони дозволили сформулювати наукові результати та надати практичні рекомендації.
Метою статті є обґрунтування теоретичних положень сутності менеджменту закладів ресторанного господарства, виявлення тенденцій його розвитку та розробка практичних пропозицій щодо здійснення ефективного менеджменту у ресторанному бізнесі.
Автором обґрунтовано поняття менеджменту в ресторанному господарстві. Доведено необхідність практичного підходу до управління закладами ресторанного бізнесу. Виділено основні сфери менеджменту ресторанного бізнесу, зокрема менеджмент персоналу, управління на кухні, управління репутацією бізнесу, управління сервісом, менеджмент взаємовідносин з клієнтами та клієнтським досвідом, управління маркетингом, управління фінансами, управління постачанням, менеджмент технічного й технологічного обслуговування. Сформовано основні тенденції розвитку менеджменту у ресторанній індустрії, які ґрунтуються на сучасних аспектах функціонування галузі з урахуванням світового досвіду. Розроблено практичні пропозиції здійснення менеджменту у закладах ресторанного господарства.
Автором доведено, що менеджмент у ресторанній індустрії є специфічним видом діяльності, який здійснюється з метою досягнення цілей у даному бізнесі шляхом ефективного використання всіх ресурсів. Він повинен ґрунтуватись на сучасних тенденціях розвитку ресторанного бізнесу та його особливостях, враховуючи суттєвий вплив чинників зовнішнього середовища.
Ключові слова: менеджмент ресторанного бізнесу; ресторанна індустрія; менеджер закладу ресторанного господарства; сфери (зони) менеджменту; управління персоналом; управління обслуговуванням; управління маркетингом; управління репутацією бізнесу; тенденції розвитку менеджменту ресторанного бізнесу.
Література:
- Давидова О. Сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності. С.25-27. URL : https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/1110/1074 (дата звернення 10.12.2022).
- Шикіна О. В. Сучасні тенденції функціонування ресторанного бізнесу. Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу : матеріали круглого столу, м. Одеса, 19 квітня 2021 р. Одеса : ОНЕУ, 2021. С. 135-140. URL : https://tourlib.net/statti_ukr/shykinahtm (дата звернення 10.12.2022).
- Нечаюк Л. І., Телеш Н. О. Готельно-ресторанний бізнес : менеджмент : навч. посіб. Київ : Центр навчальної літератури, 2003. 348 с.
- Білоусов О. М., Лугінін О. Є., Морозова О. С., Соколова Л. В. Менеджмент туристичної галузі : підруч.. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017. 580 с.
- Можевенко Т. Ю., Камнєва А. В. Тенденції розвитку менеджменту підприємств ресторанного бізнесу. Держав та регіони. Серія: економіка та підприємництво. 2021. №4 (121). С. 72-75. URL : http://www.econom.stateandregions.zp.ua/journal/2021/4_2021/13.pdf (дата звернення 10.12.2022).
- Vespia Cynthia (2021). The basics of Restaurant Management. URL : https://ziphaccp.com/restaurant-management.html (дата звернення 10.12.2022).
- Mealey Lorri (2019). The basics of Restaurant Management. URL : https://www.liveabout.com/restaurant-management-facts-2888650 (дата звернення 10.12.2022).
- King Mary (2020). The basics of Restaurant Management in 6 steps. URL : https://fitsmallbusiness.com/restaurant-management/ (дата звернення 10.12.2022).
- What is Restaurant Management? URL : https://2ndkitchen.com/restaurants/restaurant-management/ (дата звернення 10.12.2022).
- Johnston Taylor Susann (2021). Restaurant management: how to be a successful manager. URL : https://www.lightspeedhq.com/blog/restaurant-management/ (дата звернення 10.12.2022).
- Restaurant management : everything you need to know. URL : https://www.revfine.com/restaurant-management/ (дата звернення 10.12.2022).
- Campbell Sam Restaurant management tips: what every new manager needs to know. URL : https://wheniwork.com/blog/restaurant-management-what-every-new-manager-needs-to-know (дата звернення 10.12.2022).
- Акастелова А. Управління рестораном : 9 правил менеджменту ресторану. URL : https://joinposter.com/ua/post/upravlinnya-restoranom (дата звернення 10.12.2022).
- Spinoza JD (2022). 10 Management tips to improve business in 2023. URL : https://www.zoomshift.com/blog/restaurant-management/ (дата звернення 10.12.2022).
- A complete restaurant management guide for smart restaurateur. URL : https://www.posist.com/restaurant-times/restro-gyaan/restaurateurs-guide-restaurant-management.html (дата звернення 10.12.2022).
- Antonow Agata (2022). The expert guide on how to manage a restaurant the right way. URL : https://connecteam.com/restaurant-management-tips/ (дата звернення 10.12.2022).
- 15 Restaurant Management Tips To Improve The Way You Work. URL : https://getsling.com/blog/restaurant-management-tips/ (дата звернення 10.12.2022).
Стаття надійшла до редакції: 23.12.2022
Як цитувати статтю: |
Стамат В. М. Сучасні тенденції менеджменту ресторанного бізнесу. Modern Economics. 2022. № 36(2022). С. 130-136. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V36(2022)-19. |
Stamat V. (2022). Modern trends in restaurant business management. Modern Economics, 36(2022), 130-136. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V36(2022)-19. |