УДК 005.31:517:658.6
Єршова Н. Ю., кандидат економічних наук, професор кафедри економічного аналізу та обліку, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна
ORCID ID: 0000-0003-3544-3816
e-mail: iershova.ny@gmail.com
Ткаченко М. О., кандидат економічних наук, старший викладач кафедри економічного аналізу та обліку, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна
ORCID ID: 0000-0003-2605-2653
e-mail: marinatkachenko84@gmail.com
Гаркуша В. О., аспірантка кафедри економічного аналізу та обліку, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна
e-mail: nikarusj@gmail.com
Моніторинг та оцінка господарської діяльності для забезпечення економічної безпеки підприємств ресторанного бізнесу
Анотація. В роботі на основі аналізу статистичних даних обґрунтована роль та значення підприємств ресторанного бізнесу як одного з перспективних напрямків підприємницької діяльності. Визначена актуальність питання забезпечення економічної безпеки в умовах мінливого та ризикового зовнішнього середовища. Узагальнені основні завдання, визначені об’єкти системи забезпечення економічної безпеки підприємств ресторанного бізнесу. На основі системного підходу визначені місце та роль моніторингу та аналізу господарської діяльності в системі забезпечення економічної безпеки підприємств ресторанного бізнесу. Узагальнені принципи моніторингу та аналізу господарської діяльності для забезпечення економічної безпеки підприємств, а також методи та прийоми. Обґрунтована актуальність практичного використання матричної моделі для розширення аналітичного інструментарію моніторингу та аналізу діяльності підприємств ресторанного бізнесу.
Ключові слова: ресторанний бізнес; моніторинг; аналіз господарської діяльності; методи та прийоми аналізу та моніторингу; економічна безпека.
Література:
- Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. – Минск : ООО «Невское знание», 1999. – 688 с.
- Єршова Н. Ю. Методичний підхід до формування інформації в системі стратегічного управлінського обліку з метою підвищення економічної безпеки суб’єктів господарювання / Н. Ю. Єршова // Науковий вісник міжнародного гуманітарного університету. Серія: Економіка і менеджмент. Одеса – Випуск 10. – Серія: Економіка і менеджмент. № 10. 2015 С. 276-281.
- Дикань В. Л. Економічна безпека підприємства : навч. посіб. для студ. економ. спец. ВНЗ / В.Л. Дикань, І. В. Воловельська, О. В. Маковоз. – Х.: УкрДАЗТ, 2011. – 270 с.
- Ендовицкая А. В. Теоретико-методические подходы к определению сущности экономической безопасности предприятия и ее оценке / А. В. Ендовицкая, Т. А. Волкова, Д. У. Балиашвили // Современная экономика: проблемы и решения. – № 10 (58). –С. 62–68.
- Когденко В. Г. Методология и методика экономического анализа в системе управления коммерческой организацией / В. Г.Когденко. – М. : ЮНИТИ-ДАНА, 2008. –573 с.
- П’ятницька Г. Т. Ресторанне господарство України: ринкові трансформації, інноваційний розвиток, структурна переорієнтація : монографія / Г. Т.П’ятницька. – Київ : НТЕУ, 2007 – 465 с.
- Аветисова А. О. Ресторанні мережі: конкурентні переваги, проблеми, перспективи розвитку / А. О. Аветисова // Вісник соціально-економічних досліджень. – 2013. – № 28. – С. 117-123.
- Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.
- Заичкин Н. И. Экономико-математические модели и методы принятия решений в управлении производством: учеб. пособие / Н. И. Заичкин. – М. : ГУУ, 2000. – 107 с.
- Blaug M. The Methodology of Economics. Cambridge : Cambridge University Press, 1980.
- Ткаченко М. О. Методичний підхід до формування системи моніторингу інноваційної активності промислового підприємства / М. О.Ткаченко // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Економіка». – Ужгород : УжНУ, 2014. – № 2 (43). – С. 47–52.
- Jogaratnam, G. (2017). “How organizational culture influences market orientation and business performance in the restaurant industry”, Journal of Hospitality and Tourism Management, 31, pp. 211-219. https://doi.org/10.1016/j.jhtm.2017.03.002 (Accessed 01 October 2018).
- Mun, S. G. and Jang, S.Ch. (2018). “Restaurant operating expenses and their effects on profitability enhancement”, International Journal of Hospitality Management, vol. 71, pp. 68-76. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2017.12.002 (Accessed 01 October 2018).
- Naderi, I. Paswan, A. K. and Guzman, F. (2018). “Beyond the shadow of a doubt: The effect of consumer knowledge on restaurant evaluation”, Journal of Retailing and Consumer Services, vol. 45, pp. 221-229. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2018.09.004. (Accessed 01 October 2018).
Стаття надійшла до редакції: 30.10.2018
Як цитувати статтю: |
Єршова Н. Ю. Моніторинг та оцінка господарської діяльності для забезпечення економічної безпеки підприємств ресторанного бізнесу [Електронний ресурс] / Н. Ю. Єршова, М. О. Ткаченко, В. О. Гаркуша // Modern Economics. – 2018. – № 11(2018). – С. 66-71. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V11(2018)-10. |
Iershova, N. Y. Tkachenko, M. O. and Garkusha, V. O. (2018). “Monitoring and evaluation of economic activity to ensure economic safety of enterprises of the restaurant business”, Modern Economics, vol. 11(2018), pp. 66-71. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V11(2018)-10. |