УДК [338.48:616.98:578.834] – 036.21 |
DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V29(2021)-11 |
Галинська Ю. В., доктор економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин, Сумський державний університет, Суми, Україна
ORCID ID: 0000-0002-8413-8968
e-mail: y.halynska@management.sumdu.ed
Хомутенко Л. І., кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин, Сумський державний університет, Суми, Україна
ORCID ID: 0000-0002-9443-4330
e-mail: l.khomutenko@uabs.sumdu.edu.ua
Перспективи розвитку ресторанного бізнесу в Україні в період пандемії
Анотація. Ресторанний бізнес відрізняється від усіх інших видів бізнесу. Це підприємство, яке поєднує традиції, механізми управління та досвід, філософію та економіку, а також психологію. Водночас щоб бути в тренді, потрібно мати можливість швидко реагувати на нові економічні та глобальні виклики у вигляді пандемії та, як наслідок, зниження купівельної спроможності. Численні дослідження показали, що у 2019-2020 рр. ресторанний бізнес був зведений практично до нуля. На сьогодні, ресторани, зосереджуючись на своїй аудиторії, адаптуються до нових викликів та кризи, спричиненої пандемією, щоб захистити свій бізнес від ризиків та збитків. Однак перспективи ресторанного бізнесу потребують аналізу, персоналізованого підходу та здатності швидко адаптуватися до ринкових умов.
Усі українські ресторани були змушені переглянути принципи роботи та обслуговування клієнтів. Аналіз статистичних даних, аналіз публікацій про ресторанний бізнес показали, що ресторани 2021 р. більше зосереджені на українській кухні та традиційних стравах інших країн. Переорієнтація також торкнулася цільових груп ресторанів. На сьогодні майже всі ресторани демократичні з точки зору ціни на середній чек та пропонованих страв. Заклади створюються з певним дизайном, музичним супроводом, меню, а також із захопливою легендою. Зараз популярними є тематичні ресторани або арт-кафе з прекрасним дизайном та історією.
Виявлені тренди ресторанного бізнесу 2021-2022 рр. показали, багато рестораторів змогли адаптуватися, скоротити витрати, переорієнтуватися та застосувати нові тенденції для розвитку свого бізнесу. Ресторани з хорошою репутацією та лояльними клієнтами відчули переважно зміну уподобань відвідувачів (вони стали замовляти менше). Однак сфера ресторанного бізнесу як і раніше вважається досить прибутковою й привабливою для інвестицій. Варто згадати той факт, що місцями найбільшого відвідування після завершення локдауна у 2020 р. були ресторани, бари й кафе.
Ключові слова: громадське харчування; сектор громадського харчування; ресторанний бізнес; тенденції; перспективи розвитку; пандемія.
Література:
- Volovelskaya, I., Kalinkovskaya, E. & Goncharova, A. (2017) Analysis of the restaurant business in the world and Ukraine. Bulletin of Transport Economics and Industry 59, 265-270 [in Ukrainian].
- Trends in the development of the restaurant business in Ukraine. Retrieved from : https://www.food-service.com.ua/tendentsii-razvitiya-restorannogo-biznesa-na-ukraine-i128.
- What are the prospects for the development of the restaurant market in Ukraine. Retrieved from : https://intercredit.com.ua/103/article6151 [in Ukrainian].
- Restaurant business. Technologies of success in the Sovid era. Retrieved from : HTTPS://BIZRATING.COM.UA/20/ARTICLES/1328/INDEX.HTML [in Ukrainian].
- Modern trends in the development of the restaurant industry in the world and in Ukraine. Retrieved from : https://revolution.allbest.ru/marketing/00470233_0.html [in Ukrainian].
- Investments in the restaurant business. Retrieved from : http://www.business-resurs.com.ua/investitsii-v-restorannyj-biznes-3543.html [in Ukrainian].
- In Ukraine, 4,000 restaurants and bars were closed due to lockdowns in 2020 – research. Retrieved from : https://biz.liga.net/ekonomika/all/novosti/v-ukraine-zakrylos-4000-restoranov-i-barov-iz-za-lokdaunov-v-2020-godu-issledovanie [in Ukrainian].
- Restaurants of Ukraine: Analytical Center. Retrieved from : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=114870367357023&id=102348505275876 [in Ukrainian].
- TOP-13 trends in the restaurant business in 2021. Retrieved from Analytical Center : https://joinposter.com/post/restaurant-trends [in Ukrainian].
- The era of great discoveries. How McDonald’s is accelerating its expansion in Ukraine. Retrieved from : https://forbes.ua/ru/company/epokha-velikikh-vidkrittiv-yak-mcdonalds-posilyue-ekspansiyu-v-ukraini-intervyu-z-seo-yulieyu-badritdinovoyu-18052021-1609 [in Ukrainian].
- Agafonova, L., & Agafonova, O. S. (2002). Tourism, hotel and restaurant business : pricing, competition, government regulation. Knowledge of Ukraine [in Ukrainian].
- Artyomova, E. & Kozlova, V. А. (2005). Fundamentals of hospitality and tourism. Eagle : Eagle GTU [in Ukrainian].
- Arhipov, V. (2007). Organization of restaurant business. Center for Educational Literature. [in Ukrainian].
- Dykan, V. Volovelska, І. V. & Makovoz, О. V. (2011). Economic security of the enterprise. Way. for students of economic specialties of higher education. Kh.:UkrDAZT. [in Ukrainian].
- Restaurant market trends in Ukraine. Retrieved from : http://c4actie.at.ua/publ/2-1-0-1 [in Ukrainian].
Стаття надійшла до редакції: 24.10.2021
Як цитувати статтю: |
Галинська Ю. В., Хомутенко Л. І. Перспективи розвитку ресторанного бізнесу в Україні в період пандемії . Modern Economics. 2021. № 29(2021). С. 69-74. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V29(2021)-11. |
Halynska Yu., Khomutenko L. (2021). Perspectives for the Development of the Restaurant Business in Ukraine in a Pandemic. Modern Economics, 29(2021), 69-74. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V29(2021)-11. |