УДК 657.372.3 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V42(2023)-11 |
Лугова О. І., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри обліку і оподаткування, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0003-4432-0295
e-mail: lugova@mnau.edu.ua
Петрова О. І., кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри переробки продукції тваринництва та харчових технологій, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-8612-3981
e-mail: oipetrova@ukr.net
Бохонок А. А., здобувач вищої освіти обліково-фінансового факультету, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
e-mail: anna111bohonok@gmail.com
Преміювання та депреміювання працівників м’ясопереробних підприємств в системі координат бухгалтерського обліку
Визначено, що м’ясопереробні підприємства зацікавлені не тільки у максимізації своїх прибутків, а й у стабільній та стійкій діяльності, яка може бути забезпечена через ефективну систему стимулювання продуктивності праці. Встановлено, що від повноти, достовірності і своєчасності надходження облікової інформації про діючу систему винагороди персоналу значною мірою залежить кінцевий результат діяльності всього м’ясопереробного підприємства. Досліджено облік і контроль стимулювання продуктивності праці персоналу м’ясопереробних підприємств, що є важливим елементом системи бухгалтерського обліку, який дозволяє визначити рівень мотивації людського капіталу, нарахування та сплати податків, продуктивність праці, конкурентоздатність виробленої продукції.
Ключові слова: стимулювання; продуктивність праці; мотивація; персонал; м’ясопереробне підприємство; преміювання; депреміювання; облік.
Література:
- Васильчак С. В., Жидяк О. Р. Теоретичні основи реформування оплати праці на підприємстві. Науковий вісник НЛТУ України. 2011. № 21. С. 152-156.
- Зленко А. М. Сутність мотивації праці та її роль в забезпеченні ефективного управління трудовими ресурсами. Економічний вісник університету. 2010. № 2. С. 204–206.
- Степанцова Ю. М. Мотивації персоналу та важливість її вимірювання на вітчизняних підприємствах. Сталий розвиток економіки. 2012. № 3. С. 106–108.
- Ковальська К. В., Рак Р. В. Нові підходи до мотивації персоналу в стратегічному управлінні корпораціями. Формування ринкових відносин в Україні. 2010. № 1. С. 29–33.
- Костишина Т. А. Сучасні проблеми оплати праці в контексті конкурентоспроможності національної економіки. Вісник ХНУ. 2011. № 2. С. 65-69.
- Пищуліна О. М. Нова ідеологія формування заробітної плати: потреба та перспективи. Стратегічні пріоритети. 2009. № 1. С. 133-140.
- Пустюльга Л. С. Підходи до вимірювання мотивації персоналу. Збірник наукових праць ЛНТУ. 2010. № 7. С. 3-9.
- Кодекс законів про працю України: Закон України від 10.12.1971 р. № 322–VIII; станом на 22.11.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text.
- Базалійська Н. П. Стан системи мотивації персоналу на вітчизняних підприємствах. Інноваційна економіка. № 5(43) С. 103–105.
- Про оплату праці : Закон України від 24.03.1995 року № 108/95-ВР; станом на 01.04.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/108/95-%D0%B2%D1%80#Text.
- Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери : Постанова Кабінету міністрів України № 1298 від 30 серпня 2002 року; станом на 23.08.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1298-2002-%D0%BF#Text.
- Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”: Наказ Мінфін України від 31.12.1999 № 318; станом на 11.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00#Text.
- Онищенко В. Нарахування та оподаткування річної премії. Головбух: Платформа Бухгалтерія. 2023. URL: https://buhplatforma.com.ua/article/ru/9192-godovaya-premiya-2021.
- Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати : Постанова Кабінету міністрів України № 100 від 8 лютого 1995 р.; станом на 12.09.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-95-%D0%BF#Text.
- Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання» : Наказ Міністерства фінансів України від 31.01.2000 р. № 20; станом на 11.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0085-00#Text.
Стаття надійшла до редакції: 23.12.2023
Як цитувати статтю: |
Лугова О. І., Петрова О. І., Бохонок А. А. Преміювання та депреміювання працівників м’ясопереробних підприємств в системі координат бухгалтерського обліку. Modern Economics. 2023. № 42(2023). С. 78-84. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V42(2023)-11. |
Luhova O., Petrova O., Bokhonok A. (2023). Premiums and Depreciations for Processors of Meat Processing Enterprises in the Coordinate System of the Accounting Department. Modern Economics, 42(2023), 78-84. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V42(2023)-11. |