УДК 338.462 |
DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V18(2019)-02 |
Борщ В. І., кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та інновацій, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, м. Одеса, Україна
ORCID ID: 0000-0001-9106-9078
e-mail: viktoriyaborshch@gmail.com
Крусір Т. О., магістр, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, м. Одеса, Україна
e-mail: tanyashargorod@gmail.com
Проблеми формування та розвитку людського капіталу як основного чинника конкурентоспроможності закладів ресторанної діяльності
Анотація. У статті розглянуто проблему формування та розвитку людського капіталу закладу ресторанної діяльності як основного чинника його конкурентоспроможності. Проаналізовано основні методи найму персоналу. Розглянуто стратегії підбору персоналу в ресторанному бізнесі. Проаналізовано основні проблеми, що виникають у процесі управління персоналом закладу ресторанної діяльності. Актуалізовано проблему формування ефективної системи навчання та розвитку персоналу для закладів ресторанного бізнесу, оскільки проблема підготовки висококваліфікованих кадрів у ресторанній сфері є основою формування конкурентоспроможності закладу. Розглянуто основні інструменти та методи розвитку та навчання персоналу на різних рівнях у закладі ресторанної діяльності. Акцентовано увагу на необхідності застосування автоматизованих систем для формування ефективної системи розвитку та навчання персоналу, особливо для мережі ресторанів.
Ключові слова: заклад ресторанної діяльності; ресторанний бізнес; персонал; людський капітал; набір персоналу; навчання персоналу; розвиток персоналу.
Література:
- Аветисова А. О. Ресторанні мережі: конкурентні переваги, проблеми, перспективи розвитку. Вісник соціально-економічних досліджень. 2005. Вип. 28. С. 117-123.
- Антонова В. А. Конкуренція і управління конкурентоспроможністю підприємств ресторанного господарства в умовах становлення ринку. Науковий вісник Полтавського університету споживчої кооперації України. 2017. Вип. 1. С. 54–57.
- Архіпов В. В. Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства: навч. посіб. для студентів ВНЗ. Київ : Центр учбової літератури. 2009. 342 с.
- Быстров С. А. Экономика и организация ресторанного бизнеса. 2011. URL: http://www.mnogosmenka.ru/ bistrov/bistrov_index.htm (дата звернення10.2019).
- Воловельская И. В. Современные тенденции развития ресторанного бизнеса в Украине. Вісник економіки транспорту і промисловості. Вип. 5. С. 115-118.
- Івануса А. В. Особливості формування ефективної системи мотивації персоналу підприємств ресторанного бізнесу. Збірник науково-технічних праць Львівського інституту економіки і туризму. Львів : ЛІЕТ, 2016. С. 380-382.
- Мацеха Д. С. Маркетинг у сфері готельно-ресторанного бізнесу та туризму. Вісник Хмельницького національного університету. Вип 5. С. 43-47.
- Мотивация персонала в ресторане. Бесплатные уроки ведения бизнеса : веб-сайт. URL: https://joinposter.com/post/how-to-motivate-staff-in-restaurant (дата звернення 06.10.2019).
- Фатхутдинов Р. А. Управление конкурентоспособностью организации: учеб., 3-е изд., перераб. и доп. Москва : Маркет ДС. 2008. 432 с.
- 6 ошибок ресторатора в работе с персоналом. Карьера и свой бизнес : веб-сайт. URL: https://www.forbes.ru/svoi-biznes-column/master-klass/65172-6-tipichnyh-oshibok-restoratora-v-rabote-s-personalom (дата звернення 06.10.2019).
Стаття надійшла до редакції: 07.11.2019
Як цитувати статтю: |
Борщ В. І., Крусір Т. О. Проблеми формування та розвитку людського капіталу як основного чинника конкурентоспроможності закладів ресторанної діяльності. Modern Economics. 2019. № 18(2019). С. 15-19. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V18(2019)-02. |
Borshch, V. & Krusir, T. (2019). Problems of Formation and Development of Human Capital as the Main Factor of Competitiveness of Restaurants. Modern Economics, 18(2019), 15-19. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V18(2019)-02. |