Ушкаренко Ю. В., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії, Херсонський державний університет, м. Херсон, Україна
Соловйов А. І., кандидат економічних наук, доцент, декан факультету економіки і менеджменту, Херсонський державний університет, м. Херсон, Україна
РОЗВИТОК КООПЕРАТИВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЯК АГРАРНОЇ ВИРОБНИЧОЇ СТРУКТУРИ
Розглянута діяльність кооперативних підприємств, яка відбувається в певному інституційному середовищі і визначається як сукупність основних соціальних, політичних, правових та економічних норм як частини людської поведінки. Встановлено, що інститути впливають на функціонування кооперативів за рахунок впливу на витрати обміну і виробництва. Разом із технологією вони визначають трансакційні і трансформаційні витрати, що становлять сукупні витрати. У центрі уваги дослідження перебувають кооперативні підприємства, як цілеспрямовані суб’єкти, призначені для максимізації доходу або досягнення мети, визначеної можливостями, створеними інституційною структурою. У дослідженні доведено наявність у кооперативів переваг у конкурентоспроможності порівняно з підприємствами інших форм власності. Встановлено, що переваги кооперативної власності перед іншими формами власності не полягають ні в техніці, ні в технології, ні в кваліфікації кооператорів. Основна перевага кооперативів перед традиційними капіталістичними фірмами полягає у підвищеній мотивації членів кооперативу. Для встановлення цього й було проведено трансакційний аналіз кооперативної власності.
Ключові слова: аграрні виробничі структури, кооператив, інституції, інституціональне середовище, трансакція.