УДК 338.48.061.1 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V36(2022)-25 |
Павлюк С. І. кандидат економічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанної справи та організації бізнесу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-9093-5237
e-mail: svetlanapavliyk@gmail.com
Гриб В. О. здобувач вищої освіти факультету менеджменту, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0009-0009-0056-7932
e-mail: vikusagrib52@gmail.com
Туристична політика Європейського Союзу: сучасний стан та майбутні виклики
У статті розглянуто актуальні питання щодо сучасного бачення нової туристичної політики Європейського Союзу. Зауважено, що пандемія СОVID-19 мала суттєвий вплив на індустрію гостинності всіх країн світу, зокрема й у Європейському Союзі. Встановлено, що рівень відновлення туристичних потоків у 2022 р. коливався в межах 23-65% від допандемічного рівня, та відповідно за регіонами. Досліджено, що з метою захисту туристичного сектору й формування нової стратегії розвитку туризму Європейського Союзу запропоновано нові підходи, що знайшли своє відображення в «European Agenda for Tourism 2030», завдяки чому туризм стане більш стійким, цифровим, глобальним, соціальним та відповідальним. Основну увагу акцентовано на впровадженні зелених та цифрових технологій, процесах соціальної та економічної інтеграції, соціальної відповідальності, навчанні й підтримці, а також оновленню політики та управління в туристичній галузі. Досліджено, що індустрія гостинності та громадське харчування створюють 18% усіх річних харчових відходів, тому туристичним та готельно-ресторанним закладам рекомендовано скорочувати їх кількість. Акцентовано на необхідності впровадження стратегій управління харчовими відходами.
Ключові слова: туризм; гостинність; готель; ресторан; сталий розвиток; харчові відходи; менеджмент.
Література:
- Zinchenko, V., & Dubchak, Y. (2020). Проблеми впливу форс-мажорних обставин на індустрію гостинності (на прикладі пандемії COVID-19). Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Туризм, 3(2), 209-218. https://doi.org/10.31866/2616-7603.3.2.2020.221279 (дата звернення: 15.12.2022).
- Приварникова І.Ю., Лисиця Я.М. Туризм як рушійна сила розвитку ринку обладнання для активного відпочинку в Україні. Агросвіт. 2018. № 1. 31-35. URL: http://www.agrosvit.info/pdf/1_2018/6.pdf (дата звернення: 15.12.2022).
- Tourism set to return to pre-pandemic levels in some regions in 2023. UNWTO. https://www.unwto.org/news/tourism-set-to-return-to-pre-pandemic-levels-in-some-regions-in-2023. (дата звернення: 15.12.2022).
- Пробоїв О.А. Вплив міжнародного туризму на економічну політику країни в умовах пандемії Сovid-19. Приазовський економічний вісник. 2021. Випуск 1 (24). 23-29. URL: http://pev.kpu.zp.ua/journals/2021/1_24_ukr/6.pdf (дата звернення: 15.12.2022).
- Nikos Ks. EU Sets New European Agenda for Tourism. Greek Travel Pages. URL: https://news.gtp.gr/2022/12/02/eu-sets-new-european-agenda-tourism/ (дата звернення: 15.12.2022).
- European Agenda for Tourism 2030. Council of the European Union. URL: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-15441-2022-INIT/en/pdf (дата звернення: 15.12.2022).
- Waste management in the tourism industry. Weeva. URL : https://weeva.earth/business-resource-hub/article/waste-management-in-the-tourism-industry/ (дата звернення: 15.12.2022).
- Shefalee Loth. Food waste causes just as much damage to our planet as plastic waste. Which? URL : https://www.which.co.uk/news/article/three-food-waste-facts-everyone-needs-to-know-aIHRD3H1gpEv (дата звернення: 15.12.2022).
- Pat Hyland. FOOD WASTE : SHOULD THE TOURISM INDUSTRY WORRY? Tourism Review. URL : https://www.tourism-review.com/tourism-industry-fighting-the-food-waste-news11341 (дата звернення: 15.12.2022).
- Самойдюк М. У Китаї відвідувачі ресторанів платитимуть додатково за недоїдену їжу. The Village Україна. URL : https://www.the-village.com.ua/village/food/food-news/310785-u-kitayi-vidviduvachi-restoraniv-platitimut-dodatkovo-za-nedoyidenu-yizhu (дата звернення: 15.12.2022).
- В Англії заборонять подавати їжу в одноразовому посуді. Законі і Бізнес. URL : https://zib.com.ua/ua/154381-v_anglii_zaboronyat_podavati_izhu_v_odnorazovomu_posudi.html (дата звернення: 15.12.2022).
- Hotel Waste Measurement Methodology 1.0. Sustainable hospitality alliance. URL : https://sustainablehospitalityalliance.org/resource/hwmm/ (дата звернення: 15.12.2022).
- Дишкантюк О. В., Потьомкін Л. М., Власюк К. В. Індустрія гостинності та туризму в умовах Сovid-19: світова практика та українські реалії. Причорноморські економічні студії. 2021. №61. 11-17. URL : http://bses.in.ua/journals/2021/61_2021/4.pdf (дата звернення: 15.12.2022).
- Pavliuk, S., Ivanenko, T., Shelemetieva, T., Bazhenova, S., Dolynska, O. Peculiarities of International Competition in the Market of Tourism and Hospitality. Economic Affairs. 2022, 67(4), pp. 897–905. DOI:10.46852/0424-2513.4s.2022.23
- Садова Н. В. Вплив цифровізації на розвиток туристичної індустрії. Ефективна економіка. 2019. № 9. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7267. DOI: 10.32702/2307-2105-2019.9.43 (дата звернення: 15.12.2022).
- Cвітлична В. Ю., Тонкошкур М. В., Кравцова С. В. Туризм під час пандемії: стан та перспективи розвитку. Інфраструктура ринку. 2020. № 49. 213-217. URL : http://www.market-infr.od.ua/journals/2020/49_2020_ukr/38.pdf (дата звернення: 15.12.2022).
- Тюріна, Д. (2021). Міжнародний туризм в умовах пандемії: проблеми та шляхи подальшого розвитку. Економіка та суспільство, (30). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-32.
- Abbas J., Mubeen R., Iorember P.T., Raza S., Mamirkulova G. Exploring the impact of COVID-19 on tourism: transformational potential and implications for a sustainable recovery of the travel and leisure industry. Current Research in Behavioral Sciences. 2021. Vol. 2, November. https://doi.org/10.1016/j.crbeha.2021.100033
- Arbulú I., Razumova M., Rey-Maquieira J., Sastre F. Can domestic tourism relieve the COVID-19 tourist industry crisis? The case of Spain. Journal of Destination Marketing & Management. 2021. Vol. 20, June. https://doi.org/10.1016/j.jdmm.2021.100568.
- Collins-Kreiner N., Ram Y. National tourism strategies during the Covid-19 pandemic. Annals of Tourism Research. 2020. Vol.89(1):103076, July. DOI:1016/j.annals.2020.103076.
Стаття надійшла до редакції: 15.12.2022
Як цитувати статтю: |
Павлюк С. І., Гриб В.О. Туристична політика Європейського Союзу: сучасний стан та майбутні виклики. Modern Economics. 2022. № 36(2022). С. 172-178. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V34(2022)-25. |
Pavliuk S., Hryb V. (2022). Tourism policy of the European Union: recent developments and future challenges. Modern Economics, 36(2022), 172-178. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V34(2022)-25. |