УДК 338.45:664(477.73) |
DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V19(2020)-17 |
Кушнірук В. С., доцент кафедри готельно-ресторанної справи та організації бізнесу, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-4368-8912
e-mail: kushnirukvs@mnau.edu.ua
Сирцева С. В., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри обліку і оподаткування, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0003-4824-3741
e-mail: sirceva@mnau.edu.ua
Самойленко Ю. В., здобувач вищої освіти факультету менеджменту, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна
e-mail: juliabiletska29071999@gmail.com
Тенденції розвитку промислового виробництва харчових продуктів: регіональний аспект
Анотація. У статті представлено аналіз розвитку промислового виробництва харчових продуктів у Миколаївській області. Визначено роль харчової промисловості, що є для України пріоритетною і стратегічно важливою складовою агропромислового комплексу України, яка здатна забезпечити продовольчу безпеку не тільки на внутрішньому ринку, а й конкурентні позиції серед світових країн – лідерів із виробництва продуктів харчування. Досліджено підприємства харчової промисловості в Миколаївській області різних організаційно-правових форм господарювання. Проаналізовано динаміку виробництва харчових продуктів з сировини галузі рослинництва промисловими підприємствами Миколаївської області та визначено трансформаційні зміни у виробництві борошна, хліба, олії, овочевих і фруктових соків. Досліджено динаміку виробництва харчових продуктів з молока та м’яса промисловими підприємствами, а також виявлено причини спаду виробництва м’яса, низької завантаженості харчової промисловості як в Миколаївській області, так і по всій Україні. Проаналізовано обсяги реалізації промислової продукції у виробництві харчових продуктів і напоїв та виявлено, що галузь за останні роки посіла найвагоміше місце в Миколаївській області. Досліджено питання інвестиційної активності капітальних вкладень у промислові підприємства з виробництва харчових продуктів.
Ключові слова: харчова промисловість; агропромисловий комплекс; виробництво харчових продуктів; обсяги реалізації; інвестиції.
Література:
- Антонюк В. П. Цілі сталого розвитку України та роль харчової промисловості у їх досягненні. Modern economics. № 11. С. 6-12. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V11(2018)-01.
- Замлинський В. А. Європейська орієнтація інвестиційної політики підприємств харчової промисловості України. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2015. № 2. С. 101-107.
- Інвестиційна діяльність підприємств Миколаївської області у 2018 році : статистичний збірник / за ред. О. Г. Ковалюк. Миколаїв : Головне управління статистики у Миколаївській області, 2019. 73 с. URL: http://www.mk.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 14.01.2020).
- Кириленко І. Г., Івченко В. Є., Дем’янчук В. В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого ринку та виробництво продовольства в Україні. Економіка АПК. № 9. С. 34-45. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201809034.
- Купріна Н. М., Баранюк Х. О. Ефективність діяльності підприємств харчової промисловості Одеської області: практичний аспект. Економіка харчової промисловості. Т. 7. Вип. 4. С. 28-34. DOI: https://doi.org/10.15673/2312-847x.4/2015.56732.
- Мостенська Т. Л., Кундєєв Г. О. Харчування як складова продовольчої безпеки. Наукові праці Національного університету харчових технологій. Т. 22. № 3. С. 113-122. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_3_15 (дата звернення 14.01.2020).
- Пасхавер Б. Й. Продовольче самозабезпечення населення України. Економіка АПК. № 1. С. 5-10.
- Пашнюк Л. О. Харчова промисловість України: стан, тенденції та перспективи розвитку. Економічний часопис –XXI. № 9-10. С. 60-63.
- Промисловість Миколаївської області у 2018 році : статистичний збірник / за ред. О. Г. Ковалюк. Миколаїв : Головне управління статистики у Миколаївській області, 2019. 133 с. URL : http://www.mk.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 12.02.2020).
- Сегеда С.А. Аграрно-продовольча продукція в товарній структурі зовнішньої торгівлі України. Економіка АПК. 2019. № 2. С. 73-83 DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201902073
- Сичевський М. П. Глобальна продовольча безпека та місце України в її досягненні. Економіка АПК. 2019. № 1. С. 6- DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201901006.
- Сичевський М. П., Васильченко О. М., Коваленко О. В. Хлібопекарська галузь України: тенденції та проблеми її розвитку. Економіка АПК. № 5. С. 14-23.
- Сільське господарство Миколаївської області у 2018 році : статистичний збірник / за ред. О. Г. Ковалюк. Миколаїв : Головне управління статистики у Миколаївській області, 2019. 192 с. URL: http://www.mk.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 14.01.2020).
- Спаський Г. В., Швець А. А. Формування та розвиток інтеграції агропромислового виробництва в умовах євроінтеграції. Економіка АПК. № 3. С. 97-107. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201903097.
- Хрип’юк В. І. Харчова промисловість України: ретроспективний аналіз та сучасні проблеми розвитку. Економіка АПК. № 9. С. 77-86. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201809077
- Шульгіна Л. М., Жалдак Г. П. Впровадження міжнародних харчових стандартів в Україні. Modern Economics. 2019. № 14(2019). С. 301-310. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V14(2019)-47.
- Розвиток харчової переробної промисловості за 2018 рік. Інформаційно-аналітичний портал АПК України. URL: https://agro.me.gov.ua/ua (дата звернення 14.01.2020).
Стаття надійшла до редакції: 20.01.2020
Як цитувати статтю: |
Кушнірук В. С., Сирцева С. В., Самойленко Ю. В. Тенденції розвитку промислового виробництва харчових продуктів: регіональний аспект. Modern Economics. 2020. № 19(2020). С. 101-107. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V19(2020)-17. |
Kushniruk, V., Syrtseva, S. & Samoilenko, Yu. (2020). Trends in the development of industrial food production: a regional dimension. Modern Economics, 19(2020), 101-107. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V19(2020)-17. |