УДК 332.3:631.4 |
DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V22(2020)-21 |
Ягодзінська А. С., аспірантка другого року навчання кафедри економіки підприємств, Миколаївський національний аграрний університет, Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-1548-5800
e-mail: aalbeschenko@gmail,com
Раціональне використання земельних ресурсів у процесі виробництва органічної продукції
Анотація. Національні інтереси держави полягають у забезпеченні соціально-економічного розвитку, основаного на ефективному та раціональному використанні, охороні та відтворенні земельних ресурсів у процесі виробництва органічної продукції, а також збереженні здорового довкілля. Це зумовлює актуальність узгодження національної політики у сфері реорганізації, модернізації та розвитку секторів економіки, у сфері надання послуг з політикою заходів щодо охорони навколишнього середовища, раціонального використання ресурсів, збереження здоров’я населення, формування та використання механізмів щодо розв’язання цих проблем з урахуванням кон’юнктури та законів ринкової економіки. Досліджено процес виробництва сільськогосподарської продукції з урахуванням екологічних чинників. Обґрунтовано значущість показників якості ґрунтів, а також їх вплив на землекористування сільськогосподарських підприємств для виробництва органічної продукції. Рекомендовано оптимальну екологічну стратегію для більшості сільськогосподарських підприємств України. Розглянуто процеси розвитку органічних харчових продуктів в Україні, а також висвітлено суть та значення поняття «органічна продукція». Доведено доцільність органічного виробництва та розглянуто чинники впливу органічної продукції на суспільство. Запропоновано ефективний спосіб покращення стану ґрунтів та земель, збільшення їх родючості в подальшій перспективі. Установлено важливість сівозмін для покращення ефективності та родючості земельно-ресурсного потенціалу України.
Ключові слова: органічна продукція; органічне виробництво; продовольча безпека; сівозміна; спеціальні сировинні зони; земельно-ресурсний потенціал; якість ґрунтів.
Література:
- Антонець А. С., Писаренко В. В., Лук’яненко Т. В. Формування ринку екологічно безпечної продукції при органічному землеробстві. Економіка АПК. 2010. № 12. С. 75-79.
- Кустовська О. В., Полібін С. Ю. Елементи екологічного обґрунтування організації території сільськогосподарського землекористування. Інноваційна економіка. № 6 (44). С. 167-170.
- Кустовська О. В. Організація території сільськогосподарських підприємств на засадах створення еколого-безпечних агро екосистем : монографія. Київ : ТОВ «ДІА», 2010. 112 с.
- Мельничук Д. та ін. Якість грунтів та сучасні стратегії удобрення. Київ : Арістей, 2017. 487 с.
- Дієсперов В. С. Економіка сільськогосподарської праці. Економіка АПК. 2016. № 6. С. 110-117.
- Назаренко М. Земля и экология: органическое земледелие в Украине – способно накормить весь мир. Политика и деньги. URL: http://politdengi.com.ua/analitica/ 47041.html.
- Про стан родючості ґрунтів України: Національна доповідь. Київ, 2010. 112 с. URL: http://www.iogu.gov.ua/wp-content/uploads/2013/07/stan_gruntiv.pdf.
- Писаренко П. В., Чайка Т. О. Якість ґрунтів в органічному землеробстві. Дім, сад, город. 2014. № 9. С. 22-23.
- Полібін С. Ю. Організація території сільськогосподарського землекористування (на прикладі території ВП НУБіП України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О.В. Музиченка» Фастівського району Київської області : автореферат магістерської роботи. Київ : НУБіП України, 2013. 15 с.
- Шувар А. І., Мазур І. Б., Назар М. Ю., Шувар Б. І. Біологізація землеробства – невід’ємна складова продовольчої і екологічної безпеки України. URL: http://www.rusnauka.com/NPM_2006/Agricole/3_shuvar%20i.a.doc.htm.
- Ilchuk M. M, Konoval I. A, Radko V. I, Yevtushenko V. D. Competitiveness of cattle breeding products increase. Vienna, Austria : East West, 2017. 294 p.
Стаття надійшла до редакції: 08.07.2020
Як цитувати статтю: |
Ягодзінська А. С. Раціональне використання земельних ресурсів у процесі виробництва органічної продукції. Modern Economics. 2020. № 22(2020). С. 131-134. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V22(2020)-21. |
Iagodzinska A. (2020). Rational use of land resources in the production of organic products. Modern Economics, 22(2020), 131-134. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V22(2020)-21. |