УДК 338.46 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V41(2023)-21 |
Шебаніна О. В., доктор економічних наук, професор, декан факультету менеджменту, Миколаївський національний аграрний університет, Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-7663-5991
e-mail: shebanina@mnau.edu.ua
Бурковська А. І., доктор філософії (економіка), старший викладач кафедри менеджменту та маркетингу, Миколаївський національний аграрний університет, Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0003-0563-6967
e-mail: anna.burkovskaya12@gmail.com
Полторак А. С., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту та маркетингу, Миколаївський національний аграрний університет, Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-9752-9431
e-mail: poltorak@mnau.edu.ua
Бурковська А. В., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Миколаївський національний аграрний університет, Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0003-4158-1721
e-mail: allaburkovska2010@gmail.com
Петренко В. С., MBA з сільськогосподарського менеджменту, викладач, Університет прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф, Вайденбах, Німеччина
ORCID ID: 0009-0005-3590-6632
e-mail: vadym.petrenko@hswt.de
Управління інформаційним потенціалом еко-готелів в умовах сталого розвитку гостинно-туристичних дестинацій на базі сільськогосподарських підприємств України
Україна є однією з найбільш урбанізованих країн Європи, оскільки майже 70% населення проживає у містах, що породжує конкретні екологічні труднощі. Висока кількість техногенних об’єктів призводить до забруднення навколишнього середовища і погіршує якість життя. Основні джерела забруднення повітря включають транспорт, енергетичні системи та промисловість. Байдуже ставлення до природи призвело до критичного стану навколишнього середовища. Готельні підприємства активно долучаються до збереження навколишнього середовища, впроваджуючи концепцію екологічного менеджменту. Еко-готелі – це господарські заклади, що працюють у гармонії з природою і не забруднюють навколишнє середовище. Впровадження інноваційних екологічних технологій у готелях спрямоване на зменшення витрат часу, грошей і енергії. Сьогодні еко-готелі стають все популярнішими та відкриваються повсюдно. Деякі з них надають послуги в мегаполісах, забезпечуючи гостей чистою водою, їжею і натуральними матеріалами для обробки кімнат. Розташування еко-готелів у центрах мегаполісів ускладнюється погіршенням стану атмосферного повітря та обмеженими можливостями використання природних енергоресурсів, тоді як сільська місцевість є більш відповідною для цього завдання. Розвиток інформаційного потенціалу еко-готелів в умовах сталого розвитку гостинності та туризму на базі агропідприємств в Україні дозволить вирішити проблему популяризації екологічного туризму, розвитку сільських територій та кращого збереження навколишнього середовища. У поєднанні з різноманіттям видів відпочинку, що пропонують сільські дестинації, еко-готелі, засновані на базі сільськогосподарських підприємств, мають шанс сприяти розвитку еко-туризму в Україні.
Ключові слова: інформація; гостинність; еко-готелі; ферми; туристичні дестинації; менеджмент; сталий розвиток.
Література:
- Dyadyuk,, Fylypenko, O. (2017). Ukrainian restaurant business in formation of food safety under eurointegration conditions. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 3(4), 73-84. DOI: 10.51599/are.2017.03.04.06.
- Xue,, Chan, E., Wan, & L. (2023). How eco-certificate/effort influences hotel preference. Annals of Tourism Research. Vol. 101, 103616. DOI: 10.1016/j.annals.2023.103616.
- Burkovska, A., Romanchyk, M. (2016). The ensuring of the competitiveness of the enterprises through the strategic human resource management. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 2(4), 43-51. DOI: https://doi.org/10.51599/are.2016.02.04.04.
- Gupta,, Dash, S. & Mishra, A. (2019). Self/other oriented green experiential values: Measurement and impact on hotel-consumer relationship. International Journal of Hospitality Management, Vol. 83, 159-168. DOI: 10.1016/j.ijhm.2019.05.010.
- Kiráová, & Hamarneh, I. (2017). Local gastronomy as a prerequisite of food tourism development in the Czech Republic. Marketing and management of innovations, no. 2, рp. 15–25. DOI: 10.21272/mmi.2017.2-01.
- Shebanina,, Burkovska, A., Lunkina, T. & Burkovska, A. (2023). Global aspects of food security in the world: economic dimensions. Modern Economics, №38, 178-185. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-27.
- Choi,, Jang, J. & Kandampully, J. (2015). Application of the extended VBN theory to understand consumers’ decisions about green hotels. International Journal of Hospitality Management, Vol. 51, P.87-95. DOI: 10.1016/j.ijhm.2015.08.004.
- Heesup, (2015).Travelers’ pro-environmental behavior in a green lodging context: Converging value-belief-norm theory and the theory of planned behavior. Tourism Management, Vol. 47, 164-177. DOI: 10.1016/j.tourman.2014.09.014.
- Lunkina,, Burkovska, A. & Burkovska, A. (2020). Features of forming socio responsible behavior in the consumer of organic production of the agricultural sector in Ukraine. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, №1(105), 11-18. DOI: 10.31521/2313-092X/2020-1(105)-2.
- Berezan,, Raab, C., Yoo, M. & Love, C. (2013). Sustainable hotel practices and nationality: The impact on guest satisfaction and guest intention to return. International Journal of Hospitality Management, Vol. 34, 227-233. DOI: 10.1016/j.ijhm.2013.03.010.
- Heesup,, Li-Tzang, J., Jin-Soo, L. & Chwen, Sh. (2015). Are lodging customers ready to go green? An examination of attitudes, demographics, and eco-friendly intentions. International Journal of Hospitality Management, Vol. 47 (2), 345-355. DOI: 10.1016/j.ijhm.2010.07.008.
- Shebanina,, Burkovska, A., Lunkina, T. & Burkovska, A. (2022). The aspects of food security formation in the context of epidemiological restrictions in the USA. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 26(1), 19-29.DOI: https://doi.org/10.56407/2313-092X/2022-26(1)-2 .
- D`Acunto,, Filleri, R., Amato, S. (2023). Hotels’ environmentally-framed eWOM. The moderating role of environmental culture. Tourism Management, Vol. 98, 104776. DOI: 10.1016/j.tourman.2023.104776.
- Mensah, (2006). Environmental management practices among hotels in the greater Accra region. International Journal of Hospitality Management, Vol. 25 (3), 414-431. DOI: 10.1016/j.ijhm.2005.02.003.
- Bobrovska,, Sukhorukova, A. & Burkovska, A. (2022). Transformation Processes of the Business Environment in the Context of European Integration of Ukraine. Modern Economics, №34, 13-20. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V34(2022)-02.
- Gupta,, Dash, S. & Mishra, A. (2019). All that glitters is not green: Creating trustworthy ecofriendly services at green hotels. Tourism Management, Vol. 70, 155-169. DOI: 10.1016/j.tourman.2018.08.015.
- Peng,, Liu, M., Hu, Q. & He, X. (2023). A multiscale perspective on place attachment and pro-environmental behavior in hotel spaces. Journal of Hospitality and Tourism Management, Vol. 55, 435-447. DOI: 10.1016/j.jhtm.2023.05.013.
- Burkovska,, Shebanina, O., Lunkina, T. & Burkovska, A. (2021). Ensuring food security in the context of the sustainable development of agriculture. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development, №3(44), 337-345. DOI: https://doi.org/10.15544/mts.2021.%2030.
- Nanu,, Rahman, I. (2023). The biophilic hotel lobby: Consumer emotions, peace of mind, willingness to pay, and health-consciousness. International Journal of Hospitality Management, Vol. 113, 103520. DOI: 10.1016/j.ijhm.2023.103520.
- Foroughi,, Arjuna, N., Iranmanesh, M., Kumar, K. M., Tseng, M. & Leung, N. (2022). Determinants of hotel guests’ pro-environmental behaviour: Past behaviour as moderator. International Journal of Hospitality Management, Vol. 102, 103167. DOI: 10.1016/j.ijhm.2022.103167.
- Shebanina,, Burkovska, A. (2018). Approaches to the Installation of the Subsistence Level in the Context of the Food Security in Ukraine. Journal of Economics and Management Sciences, Vol. 1, No. 2, 122–128. DOI: https://doi.org/10.30560/jems.v1n2p122.
- Lee,, Cheng, Ch. (2018). Less is more: A new insight for measuring service quality of green hotels. International Journal of Hospitality Management, Vol. 68, 32-40. DOI: 10.1016/j.ijhm.2017.09.005.
- Cheng,, Tung, P. (2014). Developing an extended Theory of Planned Behavior model to predict consumers intention to visit green hotels. International Journal of Hospitality Management, Vol. 36, 221-230. DOI: 10.1016/j.ijhm.2013.09.006.
- Shebanina,, Burkovska, A. (2019). Price regulation of agrarian markets in the context of food security in Ukraine, SHS Web Conf., 65, 03002. DOI: https://doi.org/10.1051/shsconf/20196503002.
- Kizanlikli,, Margazieva, N., Asanova, K. & Gundogdu, I. (2023). An assessment of eco hotel practices and green marketing perceptions: An eco-labelling model proposal for hotels in Kyrgyzstan. Journal of Cleaner Production. Vol. 420, 138438. DOI: 10.1016/j.jclepro.2023.138438.
- Alyahya,, Agag, G., Aliedan, M. & Abdelmoety, Z. (2023). A cross-cultural investigation of the relationship between eco-innovation and customers boycott behavior. Journal of Retailing and Consumer Services, Vol. 72, 103271. DOI: 10.1016/j.jretconser.2023.103271.
- Bernard,, Nicolau, J. (2022). Environmental certification and hotel market value. International Journal of Hospitality Management, Vol. 101, 103129. DOI: 10.1016/j.ijhm.2021.103129.
- Rahman,, Chen, H., & Bernard, Sh. (2022). The incidence of environmental status signaling on three hospitality and tourism green products: A scenario-based quasi-experimental analysis. Tourism Management Perspectives, Vol. 46, 101076. DOI: 10.1016/j.tmp.2023.101076.
- Rahman,, Nanu, L. & Sozen, E. (2023). The adoption of environmental practices in craft breweries: The role of owner-managers’ consumption values, motivation, and perceived business challenges. Journal of Cleaner Production, Vol. 416, 137948. DOI: 10.1016/j.jclepro.2023.137948.
- Chen,, Bernard, Sh., & Rahman, I. (2019). The adoption of environmental practices in craft breweries: Greenwashing in hotels: A structural model of trust and behavioral intentions. Journal of Cleaner Production, Vol. 206, P. 326-335. DOI: 10.1016/j.jclepro.2018.09.168.
- Rahman,, Reynolds, D. & Svaren, S. (2012). How “green” are North American hotels? An exploration of low-cost adoption practices. International Journal of Hospitality Management, Vol. 31 (3), P. 720-727. DOI: 10.1016/j.ijhm.2011.09.008.
- Ali,, Hassan, M. (2023). Green management practices and trust for green behavioral intentions and mediation of ethical leadership. An attribution theory perspective in tourism. International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 35 (9), P. 3193-3215. DOI: 10.1108/IJCHM-04-2022-0506.
- (2022). Leading hotel companies worldwide as of June 2022, by number of properties. URL: https://www.statista.com/statistics/197869/us-hotel-companies-by-number-of-properties-worldwide/
- (2023). Greener Travel Accommodations Come at a Price. URL: https://www.statista.com/chart/28025/travel-accommodations-emission-reduction-investment/
- (2022). Share of travelers choosing eco-friendly hotels to reduce their environmental impact in the United Kingdom. URL: https://www.statista.com/statistics/1340780/travelers-choosing-ecofriendly-hotels-uk/.
- (2019). Main features of eco-friendly hotel facilities according to Italian individuals. URL: https://www.statista.com/statistics/1084690/main-features-of-eco-friendly-hotel-facilities-according-to-italians/.
- (2022). Number of international tourist arrivals worldwide. URL: https://www.statista.com/statistics/186743/international-tourist-arrivals-worldwide-by-region-since-2010/.
Стаття надійшла до редакції: 31.10.2023
Як цитувати статтю: |
Шебаніна О.В. , Бурковська А.І., Полторак А.С. Бурковська А.В. Петренко В. Управління інформаційним потенціалом еко-готелів в умовах сталого розвитку гостинно-туристичних дестинацій на базі сільськогосподарських підприємств України (in English) . Modern Economics. 2023. № 41(2023). С. 147-155. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V41(2023)-21. |
Shebanina O., Burkovska A., Poltorak A., Burkovska A., Petrenko V. (2023). Management of the Informational Potential of Eco-Hotels in the Conditions of Sustainable Development of Hospitality and Tourist Destinations Based on Agricultural Enterprises in Ukraine. Modern Economics, 41(2023), 147-155. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V41(2023)-21. |