УДК 338.439.6:664 |
DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V14(2019)-19 |
Кузьома В. В., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри обліку і оподаткування, Миколаївський національний аграрний університет, Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0002-6763-2120
e-mail: kuzyoma@mnau.edu.ua
Павлюк С. І., асистент кафедри управління виробництвом та інноваційною діяльністю підприємств, Миколаївський національний аграрний університет, Миколаїв, Україна
ORCID ID: 0000-0001-9093-5237
e-mail: svetlanapavliyk@gmail.com
Впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР
Результати проведеного дослідження свідчать, що протягом значного періоду часу питання стандартизації, як явища взагалі, так і проблеми якості та безпеки продуктів харчування перебували в центрі уваги. З огляду на те, що Україна інтегрувалася в систему міжнародних економічних відносин, про що свідчать обсяги експортованої продукції, перед виробниками-операторами ринку стоїть нагальна вимога щодо адаптації до умов світових ринків, що найбільш актуальним є для виробників харчової продукції. В умовах наближення національної стандартизації до міжнародних і європейських норм та правил, впровадження єдиної системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР є пріоритетним завданням. В статті проаналізовано основні переваги та ризики, узагальнено алгоритм впровадження НАССР відповідно до процесного підходу.
Ключові слова: стандартизація; система НАССР; безпека продукції; якість продукції; критичні точки.
Література:
- Про стандартизацію : Закон України від 5 червня 2014 р. № 1315-VII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1315-18/ed20160801 (дата звернення: 15.03.2019).
- Lloyd S. Tenny. Standardization of Farm Products. The Annals of the American Academy of Political and Social Science. Standards in Industry (May, 1928). Vol. 137. pp. 205-212.
- Звіт про діяльність національного органу стандартизації за 2017 рік // Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості». URL: http://uas.org.ua/wp-content/uploads/2018/02/Zvit-na-KR-NOS.pdf (дата звернення: 15.03.2019).
- Співробітництво між Україною та країнами ЄС у 2017 році 2018 статистичний збірник // Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2018/zb/06/zb_ES_2017.pdf (дата звернення: 15.03.2019).
- Соціально-економічне становище Миколаївської області за січень–листопад 2018 року // Головне управління статистики у Миколаївській області. URL: http://www.mk.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 15.03.2019).
- Посібник для малих та середніх підприємств м’ясопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР. URL: https://smr.gov.ua/images/misto/Pipryemstvo/Harchuvannya/6._posibnyk_nassr.pdf (дата звернення: 15.03.2019).
- Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів : Закон України від 23.12.97 р. № 771/97-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80 (дата звернення: 15.03.2019).
- Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин : Закон України від 18.05.17 р. №2042-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19 (дата звернення: 15.03.2019).
- Гуменюк Г. Проблеми і перспективи стандартизації сільськогосподарської продукції. Стандартизація: Методологія та практика. 2014. №6. С. 18-21.
- Михайленко О. Г. Стандартизація як фактор розвитку міжнародної торгівлі сільськогосподарською продукцією в сучасному суспільстві. Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Економіка. 2017. Вип.1(49). Том 1. С. 26-32.
- Саєнко Я. А., Недбалюк О. П. Адаптація вітчизняних підприємств до стандартів якості продукції на ринку Європейського Союзу. Молодий вчений. 2017. № 10. С. 1033-1036.
- Zeltwanger H. A short history of standardization and CAN. Control Engineering. 2015. URL: https://www.controleng.com/articles/a-short-history-of-standardization-and-can/ (дата звернення: 15.03.2019).
- Ferree M. What is food quality? Journal of Food Distribution Research, 1973. Vol. 04, Iss. 2. URL: https://ageconsearch.umn.edu/bitstream/27676/1/04020034.pdf (дата звернення: 15.03.2019).
- Jaiswal, P. K. (2000), Grading and standardisation in agricultural food products. Agricultural Marketing. Vol.43 No.3 pp.33-34.
- Müller Jo-Ann. (2017). Standardization and International Business: Evidence from German Micro Data. URL: https://depositonce.tu-berlin.de/bitstream/11303/7484/5/m%C3%BCller_jo_ann.pdf (дата звернення: 15.03.2019).
Стаття надійшла до редакції: 20.03.2019
Як цитувати статтю: |
Кузьома В. В., Павлюк С. І. Впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР. Modern Economics. 2019. № 14(2019). С. 115-120. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V14(2019)-19. |
Kuzoma Vitaliy, Pavliuk Svitlana (2019). Implementation of the Food Safety Management System Based on the Concept of HACCP. Modern Economics, 14(2019), 115-120. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V14(2019)-19. |