УДК 339.56.055:636 | DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V13(2019)-30 |
Патика Н. І., кандидат економічних наук, доцент, докторант, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», м. Київ, Україна
e-mail: n_patyka@ukr.net
Пріб К. А., доктор економічних наук, професор, професор кафедри маркетингу та управління бізнесом, Національний університет «Києво-Могилянська академія», м. Київ, Україна
e-mail: kprieb@ukr.net
Світовий ринок продуктів тваринного походження та напрями посилення позицій України на ньому
Анотація. У статті проведено оцінювання позицій України на світовому ринку тваринницьких продуктів та обґрунтовано наукові засади щодо їх посилення у перспективі. За результатами проведеного аналізу динаміки українського експорту продукції тваринного походження зроблено висновок, що спостерігається тенденція до його зростання: у 2017 р. обсяги експорту перевищували у 1,5 раза аналогічний показник 2005 р., проте у загальній структурі вітчизняного експорту тваринницька продукція займає лише 2,6%, що в понад 8 разів менше частки рослинницької продукції. Оцінено, що питома вага України на світовому ринку продуктів тваринного походження є низькою та по основних його сегментах не перевищує 0,1–1,0%. Причинами такої ситуації визначені: низька концентрація виробництва; використання застарілих технологій вирощування тварин, що стримує збільшення продуктивності та спричинює порівняно високу собівартість виробництва продукції; незадовільний рівень логістики українських продуктів на світовому ринку; високі ризики епізоотій тощо. Визначено основні напрями посилення українських позицій на світовому ринку тваринницької продукції, а саме: розвиток і стимулювання приватної підприємницької ініціативи виробників тваринницької продукції; запровадження механізмів державної підтримки конкурентоспроможності продуктів тваринного походження на внутрішньому і зовнішньому ринках; розвиток логістичної інфраструктури української тваринницької продукції; запровадження світових стандартів якості; розширення зон вільної торгівлі; укладення міжнародних договорів між Україною та іншими державами з метою сприяння міжнародній торгівлі тощо.
Ключові слова: напрями; світовий ринок тваринницької продукції; експорт; конкурентоспроможність; позиції; сільське господарство України.
Література:
- Borodina O., Krupin V. Is it Possible to Utilise the Agricultural Potential of Ukraine under the Current Agrarian System? EuroChoices. 2018. Vol. 17 (1). P. 46-51. DOI: https://doi.org/10.1111/1746-692X.12151
- Гаваза Є. В. Світовий ринок молока і молокопродуктів: тенденції та перспективи для України. Економіка АПК. 2015. № 7. С. 106-113.
- Гарбуз М. Ю. Світовий ринок молока та місце України на ньому. Економіка та управління АПК. 2012. Випуск 9. С. 20-24.
- Горлачук М. А. Аграрний ринок в умовах глобалізації: циклічність розвитку, коекзистивність та продовольча безпека. Університетські наукові записки. 2013. № 2. С. 219-222.
- Enahoroa D., Mason-D’Crozb D., Muld M., Richa K. M., Robinsone T. P., Thorntonf Ph., Staala S. S. Supporting sustainable expansion of livestock production in South Asia and Sub-Saharan Africa: Scenario analysis of investment options. Global Food Security. 2019. No. 20. P.114–121. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.01.001
- Ємцев В. І. Шляхи відродження та розвитку конкурентоспроможності підприємств м’ясопродуктового підкомлексу АПК України в умовах конкурентного середовища. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2013. № 48. С. 96-106.
- Жиленкова І. М. Аграрний капітал України і світовий продовольчий ринок: оглядова статистика експорту окремих товарів (кінець ХІХ – початок ХХ ст.). Гілея: науковий вісник. 2015. Випуск 96. С. 19–22.
- Karasova N. Comparative advantages in international trade of Ukrainian agriculture. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. 2016. Vol. 38, No. 2. P. 230–239. DOI: http://dx.doi.org/10.15544/mts.2016.18
- Kryukova I. O., Kalyna T. Ye., Рanteleiev V. P., Minakova S. M. The export potential of the agrarian sector of Ukraine in a competitive environment. Financial and credit activity: problems of theory and practice. 2018. Vol. 3, No.26. P. 196-207. DOI: https://doi.org/10.18371/fcaptp.v3i26.144833
- Мязіна Н. Б. Вплив глобалізації аграрного ринку на вітчизняний ринок. Агросвіт. 2011. № 7. С. 36–40.
- Присяжнюк М. За два останні роки аграрний сектор України став лідером серед галузей економіки. Українське вівчарство має значний потенціал експорту баранини на міжнародний ринок. Техніка і технології АПК. 2012. № 7. С. 6.
- Рябчик А. В., Волинець О. П. Ринок продукції тваринництва в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку. Агросвіт. 2014. № 11. С. 38-43.
- Сальман І. Ю., Ібатуллін М. І. Роль і місце українських товаровиробників на світовому ринку м’яса і м’ясопродуктів. Інвестиції: практика та досвід. 2015. № 20. С. 43-46.
- Тивончук C. В., Тивончук Я. О. Світовий ринок молока і молочних продуктів: особливості формування та тенденції розвитку. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2014. Випуск 2. С. 57-64.
- Статистична інформація. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/. (дата звернення: 17.01.2019).
- Total world export. The Observatory of Economic Complexity. URL: https://bit.ly/2Hnl1D6 (дата звернення: 17.01.2019).
- Statistics on merchandise trade. World Trade Organization. URL: https://bit.ly/2T94K67. (дата звернення: 17.01.2019).
Стаття надійшла до редакції: 17.01.2019
Як цитувати статтю: |
Патика Н. І., Пріб К. А. Світовий ринок продуктів тваринного походження та напрями посилення позицій України на ньому. Modern Economics. 2019. № 13(2019). С. 194-200. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V13(2019)-30. |
Patyka, N. & Prib, K. (2019). Livestock Products World Market and Directions for Strengthening of Ukraines Positions on it. Modern Economics, 13(2019), 194-200. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V13(2019)-30. |